ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Το μεγάλο «κόλπο» της εφορίας με τους αριθμούς του ρολογιού της ΔΕΗ


ΚΥΡΙΑΚΗ 1-9-2013

Το μεγάλο «κόλπο» της εφορίας με τους αριθμούς του ρολογιού της ΔΕΗ«Παγίδα» σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι «μοιράζονται» την ιδιοκτησία του ακινήτου στήνει η εφορία. Όπλο της θα αποτελέσει ο αριθμός του ρολογιού της ΔΕΗ τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αξιοποιήσει για να εντοπίσει (και να φορολογήσει) τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων

Στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι πρακτικά το περιουσιολόγιο αυτή τη στιγμή είναι απενεργοποιημένο. Σε μια χώρα που η ιδιοκτησία ενός ακινήτου σπάει σε χίλια κομμάτια (επικαρπίες, ψιλές κυριότητες, διαφορετικά ποσοστά πλήρους κυριότητας μεταξύ συγγενών, διαζευγμένων, γονιών και παιδιών) ουδέποτε υπήρξε η δυνατότητα να βρεθεί σε ποιον πραγματικά ανήκει το κάθε ακίνητο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα:
1.       Να χάνονται έσοδα από φόρους ενοικίων καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα να διασταυρωθεί αν ο ένας συνιδιοκτήτης εμφάνιζε το δικό του μερίδιο του ενοικίου και ο άλλος όχι.
2.       Να απαιτείται τεράστιος κόπος του ελεγκτικού μηχανισμού για να εισπραχθεί το χαράτσι της ΔΕΗ. Ακόμη δεν έχει κλείσει ο φάκελος με τον φόρο του 2011.
3.       Να μην γνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών σε ποιον ανήκει το 100% ενός ακινήτου ώστε να επιβάλλει φόρο τύπου «ενιαίου φόρου» όπως αυτόν που προωθεί για το 2014.

Πώς θα γίνει ο έλεγχος
Όλα αυτά τα χρόνια, οι διοικούντες που επιχείρησαν να στήσουν μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τα ακίνητα, έκαναν ένα ολέθριο λάθος  (σ.σ το ήταν λάθος αποτελεί υπόθεση εργασίας). Δεν συνέδεσαν το κάθε ακίνητο (κτίσμα ή οικόπεδο) με έναν σταθερό αριθμό μητρώου (τύπου ΑΦΜ) ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να παρακολουθούν τον ιδιοκτήτη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σε κάθε μεταβίβαση, να χάνονται τα ίχνη και τελικώς το σύστημα να μην λειτουργεί. Τι θα γίνει τώρα;
Μέσω του ρολογιού της ΔΕΗ, το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να βρει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τουλάχιστον για τα κτίσματα. Γι’ αυτό μας ζητήθηκε και μας ζητείται:
$11.       Να δηλώσουμε το ρολόι στο Ε2 (εισόδημα από ενοίκια)
$12.       Να δηλώσουμε το ρολόι στο Ε1 (τεκμήρια)
$13.       Να δηλώσουμε το ρολόι στο Ε9 (φόροι ακινήτων)
Με το ρολόι της ΔΕΗ, το υπουργείο Οικονομικών θα συνδέσει το ρολόι του κάθε κτίσματος με τουλάχιστον έναν ιδιοκτήτη. Αν ηλεκτρονικά μπορέσει να βρει και τους υπόλοιπους, έχει καλώς. Σε διαφορετική περίπτωση, θα οργανωθεί εκστρατεία εντοπισμού όσων έχουν πλήρη ή ψιλή κυριότητα ανά ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα και έως ότου φτάσει το υπουργείο Οικονομικών στο πολυπόθητο 100%
Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό στην πράξη (σ.σ θα ζητηθεί από τον έναν ιδιοκτήτη να γνωστοποιήσει και τους υπόλοιπους ή σε διαφορετική περίπτωση θα επωμιστεί ολόκληρο τον φόρο του 2014;) θα αποφασιστεί μετά την υποβολή των δηλώσεων Ε9.

ΠΗΓΗ. fpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου