ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Χρωστάω στην εφορία –Να κάνω ρύθμιση ή να πληρώσω με κάρτα;


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6-9-2013

Χρωστάω στην εφορία –Να κάνω ρύθμιση ή να πληρώσω με κάρτα;Το μη χείρον καλείται να επιλέξει ο φορολογούμενος στην περίπτωση που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην υποχρέωση καταβολής των αλλεπάλληλων φόρων που πέφτουν στην πλάτη του. Έχει να επιλέξει ανάμεσα στο να ζητήσει ρύθμιση οφειλών από την εφορία και από την άλλη να πληρώσει το χρέος με την πιστωτική του κάρτα. Τι είναι προτιμότερο; Δείτε το crash test της …απελπιστίας.


Με την ένταξη στη ρύθμιση της εφορίας, ο φορολογούμενος αποκτά το δικαίωμα να πληρώσει την οφειλή του σε 12 μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, οι δόσεις δεν θα είναι άτοκες καθώς το υπουργείο Οικονομικών αυτόματα θα υπολογίσει προσαυξήσεις πριν κάνει τους υπολογισμούς για να βγάλει τη μηνιαία δόση η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 15 ευρώ. Έτσι, φορολογούμενος που οφείλει 1072 ευρώ στην εφορία, με το που θα καταθέσει την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση θα φορτωθεί με προσαυξήσεις 49,96 ευρώ και το χρέος του θα διαμορφωθεί στα 1122,02 ευρώ (σ.σ το παράδειγμα είναι συγκεκριμένο και προέρχεται μέσα από το σύστημα ρύθμισης οφειλών του Taxis) και η μηνιαία δόση θα διαμορφωθεί στα 93,56 ευρώ. Υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής της οφειλής σε 24 δόσεις αλλά αυτό αφορά μόνο χρέη τα οποία προήλθαν από έκτακτη αιτία. Τον χαρακτηρισμό (δηλαδή το αν η οφειλή προέρχεται από έκτακτη αιτία ή όχι) τον κάνει αυτόματα το σύστημα Taxisοπότε δεν υπάρχουν περιθώρια διαφορετικών ερμηνειών. Βέβαια, το ζήτημα ένταξης στη ρύθμιση δεν είναι τόσο απλό. Όποιος αποφασίσει να μπει στη διαδικασία θα πρέπει:
1.       Να δηλώσει το μηνιαίο του εισόδημα
2.       Να δηλώσει τα μηνιαία του έξοδα (σ.σ αν τα έξοδα υπερβαίνουν τα έσοδα ή αν από τα έσοδα δεν μένει υπόλοιπο για να πληρώνεται και η δόση της εφορίας, η ρύθμιση δεν προχωράει)
3.       Να δηλώσει το πιθανολογούμενο μελλοντικό του εισόδημα (!)
4.       Να υποβάλλει ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα αποκαλύπτει περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν αποκαλύπτονται στα έντυπα της εφορίας (Ε1, Ε9,
5.       Να δηλώσει τους αριθμούς IBANόλων των τραπεζικών λογαριασμών που έχει στην κατοχή του
6.       Να δηλώσει αν έχει μετοχές, ομόλογα, έργα τέχνης, συλλογές
7.       Να αποκαλύψει τον τραπεζικό λογαριασμό μέσω του οποίου θα πληρώνεται η δόση της ρύθμισης με πάγια εντολή.
Με λίγα λόγια, όποιος ενταχθεί στη ρύθμιση, πρέπει να αποκαλύψει τα πάντα στην εφορία. Και αν δεν πάει κάτι καλά με τη ρύθμιση; Και αν στο μέλλον προκύψουν νέες οφειλές στις οποίες ο φορολογούμενος δεν θα έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί. Η εφορία θα γνωρίζει που ακριβώς να ψάξει για να εισπράξει τα οφειλόμενα κάτι που σημαίνει ότι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για κατασχέσεις μισθών ή και καταθέσεων. Ποιο είναι το (μοναδικό ίσως) πλεονέκτημα της ρύθμισης; Ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες ένταξης εφόσον βέβαια πληρούνται οι προϋποθέσεις (σ.σ το εισόδημα να καλύπτει και τη δόση κλπ). Αντίθετα, οι τράπεζες δεν πρόκειται να ρυθμίσουν απολύτως τίποτα αν δεν υπάρχει το υπόλοιπο στην πιστωτική κάρτα. 

ΠΗΓΗ. fpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου