ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Περιοδικός Πίνακας σύντομα πιθανόν να αυξηθεί κατά ένα στοιχείο.


ΔΕΥΤΕΡΑ 2-9-2013

Таблица Менделеева

Ο Περιοδικός Πίνακας σύντομα πιθανόν να αυξηθεί κατά ένα στοιχείο. Αυτό μπορεί να είναι το υπερβαρύ ραδιενεργό στοιχείο, που έλαβε την προσωρινή ονομασία «ουνουνπέντιο» (ununpentium). Για πρώτη φορά το δημιούργησαν Ρώσοι επιστήμονες από το Ενωμένο Ινστιτούτο Πυρηνικών Ερευνών. Τώρα αυτό το πείραμα κατάφεραν να επαναλάβουν Σουηδοί και Γερμανοί συνάδελφοί τους.

Σε μετάφραση από τα λατινικά το «ουνουνπέντιο» σημαίνει 115ο. Ακριβώς αυτή τη θέση θα καταλάβει στον Περιοδικό Πίνακα, αν αναγνωριστεί από τη Διεθνή Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC). Κι αυτό φαίνεται ότι θα συμβεί. Πριν μερικές ημέρες Σουηδοί και Γερμανοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν αυτό, για το οποίο οι Ρώσοι πυρηνικοί φυσικοί δεν αμφέβαλαν τα τελευταία δέκα χρόνια: το ουνουνπέντιο υπάρχει. Επιστήμονες από το σουηδικό πανεπιστήμιο της πόλης Λουντ (Lund) σε επιταχυντή «βομβάρδισαν» έναν στόχο από Αμερίκιο (μέταλλο, που είχε παραχθεί το 1944) με ιόντα Καλίου. Ως αποτέλεσμα καταγράφηκε η γέννηση πυρήνων του υπερβαρέως 115ου στοιχείου. Έτσι ακριβώς οι Ρώσοι επιστήμονες είχαν δημιουργήσει για πρώτη φορά το «ουνουνπέντιο» το 2003 στη Ντουμπνά έξω από τη Μόσχα.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα το ίδιο το γεγονός της ύπαρξης χημικών στοιχείων βαρύτερων από το ουράνιο, το οποίο καταλαμβάνει το 92ο κελί στον Περιοδικό Πίνακα, ήταν αμφισβητούμενο. Τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν στη φύση. Πολλά από αυτά κατάφεραν να τα παράγουν για πρώτη φορά επιστήμονες του Ενωμένου Ινστιτούτου Πυρηνικών Ερευνών. Για παράδειγμα, το 105ο στοιχείο ανακαλύφθηκε το 1970. Και σύμφωνα με την απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας πήρε την ονομασία «Ντούμπνιο», προς τιμήν του Ινστιτούτου στην Ντουμπνά. Εφαρμογές αυτών των υπερβαρέων στοιχείων προς το παρόν δεν υπάρχουν. Αλλά ο φυσικός Ιγκόρ Γκολούτβιν είναι βέβαιος, ότι έχουν μέλλον.
- Αυτά τα αποτελέσματα, κατά την άποψή μου, αξίζουν ένα βραβείο Νόμπελ. Όλες οι εφαρμογές βασίζονται στα θεμελιώδη αποτελέσματα. Δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να αξιολογήσουμε άμεσα τη σημασία και την προοπτική κάποιων ερευνών, με βάση τις πιθανές εφαρμογές – αυτό έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της επιστήμης.
Ο αριθμός των στοιχείων, που είχαν ανακαλυφθεί για πρώτη φορά από Ρώσους επιστήμονες στο Ενωμένο Ινστιτούτο Πυρηνικών Ερευνών, προσεγγίζει τα δέκα. Ως αποτέλεσμα των εργασιών τους ο Περιοδικός Πίνακας απέκτησε νέα στοιχεία, όπως το Ραδερφόρντιο (στη θέση 104 του Πίνακα), το Φλερόβιο (στη θέση 114), το Λιβερμόριο (στη θέση 116). Τα υπόλοιπα, 113, 115, 117 και 118, επίσης για πρώτη φορά είχαν παραχθεί στη Ντουμπνά. Αλλά δεν έχουν ακόμα επίσημες ονομασίες. Είναι πιθανό ότι τις ονομασίες τους θα επιλέξουν Ρώσοι επιστήμονες, εφόσον τους αναγνωρίσουν ως τους πρώτους που τα ανακάλυψαν.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου