ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - Ολοκληρώνουν το χτύπημα σε ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ


ΤΕΤΑΡΤΗ 11-9-2013

Με «εναλλακτικές» προτάσεις το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους
Με διαρροές εναλλακτικών τάχα σχεδίων, που όλα οδηγούν τους εργαζόμενους στον ίδιο δρόμο της καταστροφής, προσπαθεί η κυβέρνηση να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την προσυμφωνημένη «αναδιάρθρωση» των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ, με μαζικές απολύσεις, παραπέρα συρρίκνωση της δραστηριότητας, ιδιωτικοποιήσεις, ακόμα και οριστικό λουκέτο.
Μετά τη διαρροή του e-mail, με το οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε να ενοχοποιήσει αποκλειστικά την τρόικα για το ενδεχόμενο λουκέτο στις τρεις επιχειρήσεις, τα αρμόδια υπουργεία αναμένεται να καταθέσουν μέχρι την Παρασκευή της εναλλακτικές τους προτάσεις προς την τρόικα και ταυτόχρονα, προσπαθούν να ενσωματώσουν τις αντιδράσεις των εργαζόμενων.
Το «σχέδιο Β» που επικαλείται τώρα η κυβέρνηση για τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, προβλέπει χαμηλότερες αποζημιώσεις για το προσωπικό που θα αποχωρήσει με «εθελουσία έξοδο» και συμφωνίες με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για περισσότερες δουλειές. Για τη ΛΑΡΚΟ, συζητείται η μείωση του προσωπικού ή εναλλακτικά η οριζόντια μείωση των αποδοχών για όλους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση συζητάει την «αναδιάρθρωση» των ΕΑΣ σε βάθος 5ετίας (2013-2017), χαμηλότερα ποσά για την εθελούσια έξοδο απ' ό,τι στην αρχική πρόταση και πρόβλεψη για έσοδα από συμβάσεις που θα πάρουν μέσω διαγωνισμών από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Προσπαθώντας να δικαιολογήσει το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, ο υπουργός Οικονομικών είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη: «Και οι τρεις επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας, ενώ οι δυο εξ αυτών (ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ) έχουν πρόβλημα κρατικής βοήθειας. Συνολικά και οι τρεις μαζί έχουν στοιχίσει την τελευταία τριετία 150 εκατ. ευρώ στον φορολογούμενο.
Εμείς προτείνουμε να μείνουν ζωντανές, να εκκαθαριστούν τα μέρη που δεν είναι βιώσιμα και να πωληθούν στοιχεία ενεργητικού, ώστε να επιστραφεί στο Δημόσιο μέρος των κρατικών ενισχύσεων. Για ένα κομμάτι όμως που σχετίζεται με την αμυντική βιομηχανία, θέλουμε να θεμελιώσουμε το επιχείρημα ότι έπειτα από την αναδιάρθρωση οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να επιβιώσουν χωρίς κρατική βοήθεια».


ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου