ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Ο... πυρετός της μπάμιας και η σημαντική διατροφική της αξία


ΣΑΒΒΑΤΟ 14-9-2013

Μπορεί να μην είναι και το πιο αγαπητό λαχανικό για τους περισσότερους, λόγω κυρίως της κολλώδους ουσίας του, αλλά οι μπάμιες είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για την υγεία μας, περιέχουν πλήθος από βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά και μάλιστα μας ομορφαίνουν.


Σύμφωνα με την ιστορία, μία από τις πιο όμορφες γυναίκες του κόσμου, η Κλεοπάτρα της Αιγύπτου, έτρωγε μπάμιες -γνωστές και ως τα «δάχτυλα της κυρίας», εξαιτίας του σχήματός τους. Και μάλλον κάτι θα ήξερε!

Οι μπάμιες ξεκίνησαν από την Αφρική και διάφορες περιοχές του Νείλου και της Μέσης Ανατολής και σήμερα καλλιεργούνται σε όλες τις τροπικές και εύκρατες περιοχές του κόσμου. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η έλλειψη των κόκκων καφέ, έκανε πολλούς να χρησιμοποιούν τους σπόρους της μπάμιας ως υποκατάστατο του καφέ. Το γεγονός αυτό οδήγησε στο να λέγεται συχνά η φράση «ο πυρετός της μπάμιας». Από τότε, η δημοτικότητα αυτής της τροφής, δεν σταμάτησε να αυξάνεται.

Η διατροφική της αξία

Πέραν του ότι έχουν λίγες θερμίδες, οι μπάμιες είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Α, θειαμίνη, Β6, C, φολικό οξύ, ριβοφλαβίνη, ασβέστιο, ψευδάργυρο και φυτικές ίνες. Συνιστώνται ιδιαίτερα για τις εγκύους, λόγω του ότι περιέχουν φολικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για το σχηματισμό του νευρικού σωλήνα του εμβρύου, μεταξύ τεσσάρων και 12 εβδομάδων της κύησης.

Βιταμίνες: Ένα φλιτζάνι μπάμιες, περιέχει 26,1 mg της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, η οποία εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και προάγει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Οι μπάμιες είναι επομένως μια καλή πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β, καθώς ένα φλιτζάνι προσφέρει έως και 0,211 mg θειαμίνης ή βιταμίνης Β1 και 0,088 mg ριβοφλαβίνης ή βιταμίνης Β2 (και οι δύο είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα). Περιέχει επίσης 0,299 mg ή 20% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Β6, η οποία χρειάζεται για την παραγωγή πάνω από 100 ενζύμων που συμμετέχουν στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Τέλος, παρέχει 453 IU βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία της αναπνευστικής οδού καθώς και επιπλέον 272 mcg του ωφέλιμου β-καροτένιου, που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα.

Μέταλλα: Με 123 mg ασβεστίου ανά φλιτζάνι, οι μπάμιες παρέχουν πάνω από το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας του εν λόγω μεταλλικού στοιχείου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ισχυρών οστών και δοντιών. Περιέχει επίσης 216 mg καλίου, που απαιτούνται για τον σταθερό καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, καθώς και 0,45 mg σιδήρου, που είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης. Η κατανάλωση μπάμιας συμβάλλει στα υγιή ποσά σημαντικών ιχνοστοιχείων στον οργανισμό, με 0,69 mg ψευδαργύρου, που είναι απαραίτητος για την επούλωση των τραυμάτων, 0,136 mg χαλκού, που χρειάζονται για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και 0,470 mg μαγγανίου, που είναι απαραίτητο για την παραγωγή του φυσικού αντιοξειδωτικού υπεροξειδίου της δισμουτάσης.

Γιατί είναι ωφέλιμες

1. Οι μπάμιες περιέχουν σημαντικά ποσά βιταμίνης Α και φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, όπως το βήτα καροτένιο, η ξανθίνη και η λουτεΐνη. Είναι ένα από τα πράσινα λαχανικά με τα υψηλότερα επίπεδα αυτών των αντιοξειδωτικών. Αυτές οι ενώσεις είναι γνωστό ότι έχουν ιδιότητες που είναι απαραίτητες για την όραση. Η βιταμίνη Α είναι επίσης απαραίτητη για τη διατήρηση υγιών βλεννογόνων και δέρματος. Η κατανάλωση φυσικών λαχανικών και φρούτων που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, βοηθούν στην προστασία από τον καρκίνο του πνεύμονα και του στόματος.

2. Οι σημαντικές φυτικές ίνες που βρίσκονται στις μπάμιες, βοηθούν στην σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, ανακόπτοντας την ταχύτητα με την οποία η ζάχαρη απορροφάται από τον εντερικό σωλήνα και επίσης βοηθούν στη σίτιση των καλών βακτηρίων (προβιοτικά).

3. Οι μπάμιες επίσης, βοηθούν στην απορρόφηση νερού και παγιδεύουν χοληστερόλη και τοξίνες στην κολλώδη ουσία τους, τις οποίες οδηγούν έξω από τον οργανισμό μέσω των κοπράνων.

4. Βοηθούν τη λειτουργία του παχέος εντέρου. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν οι μπάμιες, απορροφούν το νερό και εξασφαλίζουν την κένωση του εντέρου και αποτρέπουν το φούσκωμα. Αυτό βοηθά στην πρόληψη και τη βελτίωση της δυσκοιλιότητας, καθώς η κολλώδης ουσία τους, καταπραΰνει τον εντερικό σωλήνα.

5. Χρησιμοποιούνται στη θεραπεία ατόμων που νιώθουν αίσθημα αδυναμίας, εξάντλησης και πάσχουν από κατάθλιψη.

6. Χρησιμοποιούνται για την επούλωση των ελκών και για να διατηρούν εύκαμπτες τις αρθρώσεις. Βοηθούν στην εξουδετέρωση των οξέων, καθώς είναι πολύ αλκαλικές και παρέχουν μια προσωρινή προστατευτική επικάλυψη για το πεπτικό σύστημα.

7. Βοηθούν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής στους πνεύμονες, του πονόλαιμου και του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου. Είναι ευεργετικές για όσους πάσχουν από άσθμα και περιέχουν βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες που περιορίζει την ανάπτυξη των συμπτωμάτων του άσθματος.

8. Πιστεύεται ότι μας προστατεύουν από μερικές μορφές καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του παχέος εντέρου.

9. Ορισμένα στοιχεία έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή τους, μειώνει τον κίνδυνο καταρράκτη.

10. Προστατεύουν το δέρμα από σημάδια και στίγματα και το διατηρούν λείο και όμορφο.

ΠΗΓΗ  aragma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου