ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ακίνητης περιουσίας και των Ασφαλιστικών Ταμείων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ανοίγει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που συνυπέγραψε η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλη


ΤΕΤΑΡΤΗ 11-9-2013

Παίρνουν και τα ακίνητα των Ταμείων
Το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ακίνητης περιουσίας και των Ασφαλιστικών Ταμείων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ανοίγει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που συνυπέγραψε η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλη. 
Σύμφωνα με αυτό, εκτός απο τα ακίνητα του Δημοσίου, στο ΤΑΙΠΕΔ θα ενταχθεί η ακίνητη περιουσία των δήμων, των ασφαλιστικών φορέων και όλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
 Μάλιστα υπάρχει η δέσμευση ότι τα ακίνητα αυτών των φορέων δεν μπορούν ούτε να παρακρατηθούν ούτε να μεταβιβαστούν από τους ίδιους. 
Ετσι, και η ακίνητη περιουσία των Ταμείων, δημιούργημα από τις εισφορές τους, μεθοδεύεται να κατατεθεί για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους που δημιούργησε το αστικό κράτος ενισχύοντας το κεφάλαιο.
Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι τα «ελλείμματα», η «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος, ήταν μόνο τα προσχήματα για να επιβληθούν οι άγριες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, να περικοπούν οι συντάξεις και οι παροχές, να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. 
Μετά τη διαχρονική ληστεία των αποθεματικών τους, τη διασπάθιση στο χρηματιστηριακό τζόγο και στα «δομημένα», μετά το περίφημο «κούρεμα» για να σωθεί το κεφάλαιο, που στοίχισε στους ασφαλισμένους πάνω απο 12 δισεκατομμύρια ευρώ, έρχεται και η σειρά της ακίνητης περιουσίας τους. 
Θυμίζουμε ότι την περίοδο που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρούσε να επιβάλλει στα Ταμεία το «κούρεμα», υποσχόταν ότι αυτό θα αντισταθμιζόταν με την παραχώρηση προς αυτά, ακινήτων του Δημοσίου.
 Σήμερα και τα ακίνητα των Ταμείων οδεύουν προς εκποίηση. Εκεί που μας χρωστούσαν, μας παίρνουν και το βόδι...
Μάλιστα δεν είναι τυχαίο, ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση και η τρόικα κατέληγαν στην παραπάνω συμφωνία, το υπουργείο Εργασίας έσπευδε να θέσει σε λειτουργία την Ενιαία Βάση Ακίνητης Περιουσίας των Ταμείων με τον κωδικό «Εστία», για την καταγραφή και «αξιοποίησή της», όπως έλεγε ο υπουργός Εργασίας.
 Τώρα, γίνεται καθαρό πώς εννοούν την αξιοποίηση και σε τι θα χρησιμεύσει η καταγραφή και η αποτίμησή τους. Στο ξεπούλημά τους για να πληρωθεί το χρέος. Αλλωστε η περιουσία των Ταμείων δεν είναι ευκαταφρόνητη και γι' αυτή έχουν δείξει ήδη το ενδιαφέρον τους μεγάλες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων. 
Σύμφωνα με αυτή την απογραφή, τα Ταμεία έχουν στην κατοχή τους 423 κτίρια γραφείων, καταστήματα, γκαράζ και άλλους επαγγελματικούς χώρους. Παράλληλα διαθέτουν 50 οικόπεδα και αγροτεμάχια, 19 διαμερίσματα, 6 ξενοδοχεία, 4 νοσοκομεία, αλλά και 2 κατασκηνωτικούς χώρους. 
Η συνολική αντικειμενική αξία των κτιρίων που ανήκουν στα Ταμεία ανέρχεται σε 1,28 δισ. ευρώ, ενώ των οικοπέδων είναι 140 εκατ. 
Εννοείται ότι η πραγματική εμπορική τους αξία είναι πολύ μεγαλύτερη, με ειδικούς να την ανεβάζουν στα 3,5 δισ. ευρώ. 
Ανεξάρτητα όμως απο την εμπορική τους αξία, πολλά απο τα ακίνητα αυτά χρησιμοποιούνται σήμερα από τα Ταμεία για τις δικές τους ανάγκες ή ενοικιάζονται. 
Το πέρασμά τους στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ, εκτός από τις απώλειες προσόδων, θα υποχρεώσει τα Ταμεία να πληρώνουν ενοίκια για τα δικά τους ακίνητα στο νέο «ιδιοκτήτη».
Το νέο ρεσάλτο στην περιουσία των Ταμείων αναδεικνύει για άλλη μια φορά την ανάγκη οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, όλοι οι ασφαλισμένοι να οργανώσουν την πάλη τους για να υπερασπιστούν την περιουσία των Ταμείων, να απαιτήσουν την επιστροφή των κλεμμένων και να διεκδικήσουν κράτος και εργοδοσία να πληρώσουν για την Κοινωνική Ασφάλιση.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου