ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

«Πουλήστε με ή χωρίς πρόεδρο» - Ενοχλημένοι οι δανειστές από το ΤΑΙΠΕΔ και τις αποκρατικοποιήσεις


ΤΡΙΤΗ 24-9-2013

Ενοχλημένοι οι δανειστές από το ΤΑΙΠΕΔ και τις αποκρατικοποιήσεις. Ζήτησαν να καλυφθεί η τρύπα των 500 εκατ. στα έσοδα
Στο τελευταίο Μνημόνιο υπάρχει ρήτρα σύμφωνα με την οποία οποιαδήποτε απόκλιση από τον εισπρακτικό στόχο του 1,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθεί από νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Του Μάριου Χριστοδούλου

 «Τρέξτε» τις αποκρατικοποιήσεις με ή χωρίς πρόεδρο για να καλυφθεί η «τρύπα» των 500 εκατ. ευρώ στα έσοδα, ζήτησε η τρόικα από την ηγεσία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στρώνοντας παράλληλα το «χαλί» για αλλαγές στη διοίκηση.
Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση με τα στελέχη του Ταμείου, που πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, οι δανειστές έδειξαν ότι ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένοι με τις χρονικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται κατά την ολοκλήρωση δεκάδων projects. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί για τη βραδύτητα που χαρακτηρίζει τον διαγωνισμό για την πώληση και επαναμίσθωση των 28 κτιρίων που στεγάζουν υπουργεία, εφορίες, αλλά και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.
Στο «μπλοκ» με αρνητικές παρατηρήσεις που έχουν να κάνουν με το κομμάτι της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, οι ξένοι κατέγραψαν και μια σειρά από άλλους διαγωνισμούς που έχουν περάσει από το στάδιο της αρχικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Μέσα σε αυτούς είναι η περιοχή Αγ. Γιάννης Σιθωνίας, το κάμπινγκ και τα ξενοδοχεία Ξενία σε Χαλκιδική, Ανδρο, Τσαγκαράδα και Σκιάθο και η έκταση στην περιοχή Σαμπάριζα στην Ερμιόνη Αργολίδας.
 Τόσο για αυτά τα ακίνητα όσο και για τα 28 δημόσια κτίρια η τρόικα ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πώλησης, «προσπερνώντας» τα επιχειρήματα που παρέθεσε η ελληνική πλευρά ότι το Ταμείο παραμένει «ακέφαλο» εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα (40 μέρες από την παραίτηση Στ. Σταυρίδη).
Στη δίωρη συνάντηση που είχε με την τρόικα ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης, παρουσίασε την πρόοδο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες καθώς, μαζί με τα αναμενόμενα έσοδα από τον ΟΠΑΠ (652 εκατ. ευρώ), διαφαίνεται πως μπορεί να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος που είχε τεθεί για έσοδα 1,5 δισ. ευρώ έως το τέλος της χρονιάς.
Μέχρι τώρα λογιστικά έχει μαζευτεί 1 δισ. ευρώ, ενώ στο Ταμείο έχουν ανάγκη και τα 187 εκατ. ευρώ από τον ΔΕΣΦΑ, όπως επίσης και τα 300 εκατ. ευρώ από τα ακίνητα για να μην ενεργοποιηθεί η ρήτρα–«λαιμητόμος» για τα νοικοκυριά που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με το τελευταίο Μνημόνιο. 
Σύμφωνα με αυτήν, οποιαδήποτε απόκλιση από τον εισπρακτικό στόχο θα πρέπει να καλυφθεί από νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Για την ώρα, η ρήτρα αυτή παραμένει απειλητική για τους εργαζόμενους, εκτός και αν η τρόικα απαντήσει θετικά στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για μεταφορά στο 2014 μέρους των εσόδων που είχαν προβλεφθεί για φέτος.


ΠΗΓΗ. Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου