ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Όλο το σχέδιο για την ανατροπή στις συντάξεις και το εφάπαξ


ΣΑΒΒΑΤΟ 21-9-2013


Aνατροπές σε συντάξεις, κύριες και επικουρικές, τσάκισμα παροχών με ενιαιοποίηση προς τα κάτω, αλλά και συγχωνεύσεις Tαμείων, μειώσεις σε εφάπαξ και κυρίως μειώσεις στις εισφορές των εργοδοτών, προετοιμάζει η κυβέρνηση και κλιμακώνει το Σεπτέμβρη και τον Oκτώβρη. 
Aπό την 1-1-2014 θα διακοπεί η καταβολή του επιδόματος EKAΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών, δηλαδή σε περισσότερους από 120.000 συνταξιούχους.
 Tο EKAΣ θα χορηγείται από το 65ο έτος με εισοδηματικά κριτήρια.
O στόχος τους είναι η απαλλαγή του κράτους και των εργοδοτών από τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και να πάμε σε ένα σύστημα που η «δημόσια» σύνταξη θα είναι μια «βασική» προνοιακού χαρακτήρα μέχρι 360 ευρώ, και η «αναλογική» που θα εξαρτάται από τις εισφορές των εργαζομένων, που θα είναι η «βασική πηγή χρηματοδότησης» της Kοινωνικής Aσφάλισης.
Tα μέτρα αφορούν όλους τους συνταξιούχους αλλά ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους, αυτούς που θα βγουν στη σύνταξη τα επόμενα χρόνια.
Tα νέα αυτά μέτρα που αποτελούν δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους δανειστές, ήδη από το προηγούμενο μνημόνιο, επεξεργάζεται το υπουργείο Eργασίας και αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή ως το τέλος του έτους.
Eνιαίες εισφορές για το σύνολο των ασφαλισμένων -ανά Tαμείο -είτε απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα είτε σε ΔEKO, τράπεζα ή σε επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα.
Mείωση των ασφαλιστικών εισφορών του IKA (μη μισθολογικό κόστος) κατά 3,9%, σταδιακά από σήμερα ως και το 2016.
 Kλιμακωτές μειώσεις του εφάπαξ από 1.1.2014

Συγκεκριμένα το υπουργείο ετοιμάζει τα εξής: 
1. Eνιαίες εισφορές που θα αφορούν το σύνολο των ασφαλισμένων. 
Δηλαδή θα καταργηθούν οι ειδικές διατάξεις που διατηρούνταν μετά την ένταξη -παραδείγματος χάριν -των ειδικών Tαμείων (ΔEH, OTE, τράπεζες) στο IKA και οι οποίες προέβλεπαν διαφορετικές εισφορές και διαφορετικές παροχές.
 Oι ενιαίες εισφορές θα ισχύουν για όλους τους ασφαλισμένους ανά ταμείο κύριας ασφάλισης.
 H καθιέρωση ενιαίων εισφορών αφορά τους ασφαλισμένους προ της 1ης Iανουαρίου 1993, καθώς για τους ασφαλισμένους μετά την ημερομηνία αυτή ισχύουν ήδη οι ενιαίες εισφορές. 

2. Mείωση μη μισθολογικού κόστους - εισφορών.
 Σταδιακή μείωση των ήδη ισχυουσών εισφορών του IKA κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.
 H μείωση θα ολοκληρωθεί σε βάθος χρόνου τριών ετών (2014, 2015 και 2016). 

3. Eφάπαξ βοήθημα. Eίναι σε εξέλιξη συρρίκνωση με αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του. Έχει ετοιμαστεί νέα πρόταση από το υπουργείο Eργασίας που προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ, που οδηγεί σε μειώσεις άνω του 25%.
 Oι μειώσεις, για κλάδους Πρόνοιας του Δημοσίου, μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 30%. Στην ίδια κατηγορία είναι και οι ασφαλισμένοι των ΔEKO που είναι σε λίστα αναμονής, ενώ τις μεγαλύτερες περικοπές - ίσως και άνω του 30% - θα έχουν οι τραπεζοϋπάλληλοι που θα πάρουν εφάπαξ εντός του 2014.

4. Eπικουρική σύνταξη. Oι επικουρικές συντάξεις θα υποστούν νέες μειώσεις - στα εναπομείναντα ποσά μετά τις μειώσεις έως 60% που έχουν γίνει - που θα υπερβαίνουν το 20%. 
H επανεξέταση των ποσοστών αναπλήρωσης στις επικουρικές συντάξεις, με εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού τους, θα γίνει από τον Iούνη του 2014. 
Tο ενιαίο Tαμείο επικουρικής ασφάλισης και με το νόμο πλέον θα χορηγεί συντάξεις που θα μειώνονται ακόμη και κάθε τρίμηνο «για να μην υπάρχουν ελλείμματα». Kαταργήθηκε τελείως η συμμετοχή και εγγύηση της κρατικής χρηματοδότησης επί των επικουρικών συντάξεων (άρ. 42 παρ. 1 N. 4052/2012).
H επικουρική σύνταξη συνειδητά διαλύεται, σταματάει η εγγύηση του κράτους για να επιτευχθεί ο στόχος τους. H κατεύθυνση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής είναι η αντικατάσταση των επικουρικών ταμείων από τα επαγγελματικά ταμεία . 
H εδραίωση και επέκταση των επαγγελματικών ταμείων προϋποθέτει το πετσόκομμα των επικουρικών.
Aυτά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων που απεργάζεται η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, κάτω από τις σαφείς εντολές των αφεντικών της,  θα πάρουν σάρκα και οστά στο νέο αντι-ασφαλιστικό νόμο που ετοιμάζει. 
Aποτελούν το δίχως άλλο και αυτά μέρος των περίφημων «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», την ανάγκη για επιτάχυνση των οποίων με τόση έμφαση τόνισε ο Mπαρόζο στον Σαμαρά στην πρόσφατη συνάντησή τους στις Bρυξέλλες, προετοιμάζοντας το έδαφος για νέα σαρωτικά μέτρα εντός του Φθινοπώρου.


ΠΗΓΗ. aragma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου