ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΦΟΡΙΑ - Πρώτα πληρώνεις, μετά αμφισβητείς!


ΤΕΤΑΡΤΗ 11-9-203

Οποιος πολίτης θεωρεί ότι οι φόροι και τα πρόστιμα που του επιβλήθηκαν είναι πολλά δεν μπορεί να καταφύγει στη Δικαιοσύνη.

     
Οποιος πολίτης θεωρεί ότι οι φόροι και τα πρόστιμα που του επιβλήθηκαν είναι πολλά δεν μπορεί να καταφύγει στη Δικαιοσύνη

Θα πρέπει να προκαταβάλει το 50% του προστίμου που αμφισβητεί. Εάν δεν έχει λεφτά για να πληρώσει αυτή την προκαταβολή, θα πρέπει να υποβάλει δήλωση με όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, ακόμη και της συζύγου και των παιδιών του

Του Μάριου Χριστοδούλου

Στο ταμείο της Εφορίας στέλνει πρώτα το υπουργείο Οικονομικών τους φορολογουμένους οι οποίοι ζητούν επανεξέταση των προστίμων και των φόρων που τους επιβλήθηκαν μετά τον φορολογικό έλεγχο.

Μάλιστα για να διευθετηθεί η υπόθεσή τους θα πρέπει να προκαταβάλουν το 50% του προστίμου που αμφισβητούν. Εάν δεν έχουν λεφτά για να πληρώσουν αυτή την προκαταβολή, θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση με όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, ακόμη και των συζύγων και των παιδιών τους, από τα οποία να τεκμαίρεται αυτή η αδυναμία. Αυτό προβλέπει σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, που έχει θεσμοθετηθεί μετά από απαίτηση της τρόικας.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, όποιος φορολογούμενος θέλει να αμφισβητήσει πράξη επιβολής φόρων και προστίμων που εξέδωσαν σε βάρος του οι φορολογικές αρχές δεν έχει πια το δικαίωμα απευθείας προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια, αλλά υποχρεούται να καταθέσει, εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης, «ενδικοφανή προσφυγή» ενώπιον μιας νεοσύστατης υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών που ονομάζεται «Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης»!

Υποχρεούται δηλαδή να ακολουθήσει μια διοικητική διαδικασία επανεξέτασης, στην οποία εμπλέκονται οι ίδιες οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και όχι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

«Φρένο» στις προσφυγές

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να βάλει απότομο «φρένο» στις προσφυγές χιλιάδων πολιτών στα φορολογικά δικαστήρια και να τους υποχρεώσει να πληρώσουν άμεσα ένα σημαντικό τμήμα των αμφισβητούμενων πρόσθετων φόρων και προστίμων.

Προϋπόθεση μάλιστα για να θεωρηθεί έγκυρη η άσκηση της προσφυγής αυτής είναι να προκαταβάλει ο φορολογούμενος το 50% του συνολικού ποσού των πρόσθετων φόρων και προστίμων από το οποίο επιθυμεί να απαλλαγεί!

Ο φορολογούμενος έχει βεβαίως το δικαίωμα να ζητήσει την αναστολή της καταβολής του 50% των αμφισβητούμενων ποσών υποβάλλοντας σχετικό αίτημα ταυτόχρονα με την ενδικοφανή προσφυγή και επικαλούμενος τον κίνδυνο να υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη αν υποχρεωθεί να πληρώσει τη συγκεκριμένη προκαταβολή.

Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να συνυποβάλει πλήθος στοιχείων που αποδεικνύουν τον κίνδυνο ανεπανόρθωτης οικονομικής βλάβης καθώς επίσης και μια αναλυτική υπεύθυνη δήλωση στην οποία οφείλει να αναγράψει αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση τη δική του, της συζύγου και των παιδιών του, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

«Παγκόσμιο» εισόδημα

Θα πρέπει δηλαδή να δηλώσει το… «παγκόσμιο» εισόδημα το δικό του και των λοιπών μελών της οικογένειάς του, καθώς επίσης και τα ακίνητα, τις καταθέσεις, τα ομόλογα, τις μετοχές και τις λοιπές τοποθετήσεις κεφαλαίων που έχουν ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειάς του εντός και εκτός Ελλάδας. Υποχρεούται επίσης να δηλώσει τα στοιχεία της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης όχι μόνο του τρέχοντος έτους, αλλά και του προηγούμενου.

Στην περιουσιακή κατάσταση που πρέπει να δηλωθεί περιλαμβάνονται ιδίως τα ακίνητα, οι καταθέσεις οποιουδήποτε είδους και τα συναφή τραπεζικά προϊόντα, οι επενδύσεις σε κινητές αξίες, τα μηχανοκίνητα ιδιωτικά μέσα μεταφοράς, τα δάνεια και οι δωρεές, οι μετοχές, τα μερίδια, τα δικαιώματα ψήφου ή συμμετοχής σε κεφάλαιο σε οποιασδήποτε μορφής νομική οντότητα και τα κινητά αντικείμενα αξίας άνω των 10.000 ευρώ.

Μαζί με την περιουσιακή κατάσταση πρέπει να δηλωθεί από τον αιτούντα και η εκτιμώμενη αγοραία αξία των περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνονται σε αυτήν. Οσον αφορά τα ακίνητα, πρέπει να δηλωθεί και η αντικειμενική αξία τους. Σε περίπτωση που απορριφθούν οι ισχυρισμοί που έχει προβάλει ο φορολογούμενος μέσω της «ενδικοφανούς προσφυγής», έχει το δικαίωμα να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.

ΠΗΓΗ. Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου