ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23-8-2013
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
HELLENIC SOCIETY OF AUTOMOTIVE ENGINEERS www.hsae.gr
Ν. Ηράκλειο 2182013
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 3
Σχετικά με το προς ψήφιση Νομοσχέδιο υπήρξε συνάντηση χθες (20/8/2013) με τον υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κεδίκογλου, (έληξε και η δημόσια διαβούλευση), όπου συζητήθηκαν θέματα του κλάδου μας (ΠΕ 18 18) καθώς και το νομοσχέδιο για το νέο ΕΠΑΛ. (Ν.ΕΠΑ.Λ). Στον υφυπουργό κατατέθηκε υπόμνημα όπου ζητούμε την επίλυση προβλημάτων του κλάδου ΠΕ 18 18 Οχημάτων καθώς και προτάσεις ‐ παρατηρήσεις για το προς ψήφιση νομοσχέδιο.
α. Σχετικά με το νέο ΕΠΑ.Λ
1. Με το νέο νομοσχέδιο επισημάναμε ότι ουσιαστικά καταργείται ο τομέας Οχημάτων και στο Άρθρο 8 «Ομάδες Προσανατολισμού, Τομείς και Ειδικότητες» στον Τομέα Μηχανολογίας, υπάρχει μόνο η ειδικότητα «Τεχνικός Οχημάτων».
Προτείναμε την διατήρηση του τομέα Οχημάτων και στο νέο Επαγγελματικό Λύκειο ‐ όπως υπήρχε και στο προηγούμενο ΕΠΑ.Λ με την ειδικότητα του «Τεχνίτη Οχημάτων» . Η ειδικότητα να αρχίζει από την Βτάξη.
Εναλλακτικά έχει προταθεί να ονομασθεί
«Τομέας Μηχανολογίας ‐ Οχημάτων».
Επίσης συζητήθηκε η δημιουργία
«Τομέα Οχημάτων και Μεταφορών» με ειδικότητες του
«Τεχνίτης Οχημάτων» και
«Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης αεροσκαφών».
β. Ζητήθηκε από τον υφυπουργό να γίνει άμεσα
Τροποποίηση - συμπλήρωση της Γ2/118842/17-09-2008 (ΦΕΚ 1984 Β΄), «Αναθέσεις μαθημάτων Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου, ΕΠΑ.Λ και ΕΠΑ.Σ» και να δοθούν στον Κλάδο ΠΕ 18 18 με Α΄ ανάθεση, τα μαθήματα των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ «Ηλεκτρικό σύστημα Αυτοκινήτου», «Συγκολλήσεις» και «Τεχνολογία Μηχανολογικών Κατασκευών».
Επίσης προτάθηκε στην παραπάνω ρύθμιση τροποποίηση /συμπλήρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης, όταν πολλοί κλάδοι έχουν Α΄ ανάθεση κάποιο μάθημα, να προηγούνται οι κλάδοι της αντίστοιχης ειδικότητας.
Να σταλεί άμεσα και στα σχολεία ώστε να εφαρμοστεί και να μην χαρακτηριστούν πολλοί συνάδελφοι τεχνικά «υπεράριθμοι» από το σύστημα.
γ. Σχετικά με άλλα θέματα με το προς ψήφιση νομοσχέδιο.
Ο Υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι τα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα (Σ.Ε.Κ) παραμένουν ως έχουν.
Οι ιδρυόμενες Σχολές Επαγγελματικές Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ) - μάλλον θα γίνει αλλαγή ονόματος - για να μην συγχέονται με τα υπάρχοντα ΣΕΚ και θα λειτουργήσουν στη θέση των ΕΠΑ.Σ. Σε διευκρινιστική ερώτηση αν θα γίνει «αυτόματη» μετατροπή - μετονομασία ή θα καταργηθούν οι υπάρχουσες ΕΠΑΣ και μετά θα «ξανα - ιδρυθούν» σε ΣΕΚ, απάντησε δεν έχει ακόμα αποφασιστεί με ποιο «τρόπο» θα γίνει αυτή η αλλαγή.
Από τη συζήτηση προκύπτει ότι η μεγάλη συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση με πολλές προτάσεις και εντοπισμό αρκετών προβλημάτων, αφού αξιολογηθούν όλα, θα «συναποφασίσουν» με τον Υπουργό τι τελικά θα κατέβει προς ψήφιση.
Άφησε επίσης «ανοικτό», ότι ίσως για τη φετινή χρονιά να μην ισχύσουν ΟΛΑ όσα προτείνονται στο νομοσχέδιο. Υπάρχουν δηλαδή προβλήματα που ίσως δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν από φέτος ή υπάρχουν έντονες «εσωτερικές ή εξωτερικές αντιδράσεις».
                              Για το δ.σ
                            Ο Πρόεδρος
                   Κουτσούκος Βλάσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου