ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Βόρεια θαλάσσια οδός: Χωρίς πάγους και πειρατές


ΤΡΙΤΗ 20-8-2013

Северный морской путь

Η ροή των φορτίων μέσω της Βόρειας θαλάσσιας οδού μέχρι το 2020 θα αυξηθεί περισσότερο από 8 φορές, θεωρούν οι Ρώσοι ειδικοί. Αυξάνεται η διαμετακομιστική ροή φορτίων από την Ευρώπη στην Ασία, αξιοποιούνται οι υφαλοκρηπίδες στις θάλασσες του Μπάρεντς και του Καρσκ. Αλλά για να υλοποιηθούν οι δυνατότητες της βόρειας κυκλοφορίας, πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος στόλος.

Η Βόρεια θαλάσσια οδός είναι ο συντομότερος θαλάσσιος δρόμος μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας, που περνάει από τον Αρκτικό Ωκεανό κατά μήκος της αρκτικής ακτής της Ρωσίας. Στη σοβιετική εποχή τα ξένα πλοία δεν μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν. Για τη διεθνή ναυσιπλοΐα η Βόρεια θαλάσσια οδός άνοιξε το 1993. Μέχρι τώρα η βασική εμπορική κυκλοφορία μεταξύ των δύο ηπείρων περνάει από τη διώρυγα του Σουέζ ή γύρω από την Αφρική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, με τη χρήση της Βόρειας οδού ο χρόνος παράδοσης των φορτίων ελαττώνεται περίπου κατά 20-30%. Το πρόβλημα είναι, ότι η Βόρεια θαλάσσια οδός το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου είναι καλυμμένη με πάγους. Για τη διέλευση μέσω αυτής πρέπει να χρησιμοποιηθούν παγοθραυστικά, κάτι που αυξάνει σημαντικά το κόστος των μεταφορών. Η υπερθέρμανση του πλανήτη τα τελευταία χρόνια οδήγησε στη μείωση των πάγων, κι αυτό άλλαξε την κατάσταση. Επιπλέον, τα παραδοσιακά δρομολόγια το τελευταίο χρονικό διάστημα έγιναν ανασφαλή, σημειώνει ο ειδικός του Κέντρου Θαλάσσιου Δικαίου, Βασίλι Γκουτσουλιάκ:
- Όταν αυξήθηκε απότομα ο αριθμός των πειρατικών επιθέσεων, αυξήθηκε ο αριθμός των πλοίων, που άρχισαν να πραγματοποιούν τις μεταφορές μέσω της Βόρειας θαλάσσιας οδού, ακόμα και με τη χρήση παγοθραυστικού. Αυτή η διαδρομή γίνεται όλο και πιο ελκυστική.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Μεταφορών της Ρωσίας, μέχρι το 2020 ο όγκος των μεταφορών μέσω της Βόρειας θαλάσσιας οδού μπορεί να αυξηθεί μέχρι τους τριάντα εκατομμύρια τόνους ετησίως. Περίπου ο μισός από αυτόν τον όγκο θα είναι διαμετακόμισης, ενώ ο άλλος μισός θα είναι φορτία από τη χερσόνησο Γιαμάλ, όπου εξορύσσονται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Η εμπειρία της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Νορβηγία στην Κίνα έδειξε, ότι, πρώτον, είναι φτηνό, δεύτερον, είναι ασφαλές, τρίτον, είναι γρήγορο.
Σύμφωνα με ειδικούς, για να υλοποιηθούν όλες οι δυνατότητες της Βόρειας θαλάσσιας οδού, πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές, συμπεριλαμβανομένου ενός δικτύου μετεωρολογικών σταθμών και βάσεων για επισκευές πλοίων. Αλλά το κυριότερο είναι να κατασκευαστεί ένας εμπορικός στόλος. Λέει ο ειδικός για θέματα Αρκτικής, Ίγκορ Νταβίντενκο:
- Η Ρωσία πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο στόλο για τη μεταφορά οποιωνδήποτε φορτίων, πρέπει να κατασκευάσει ισχυρά παγοθραυστικά. Διαθέτουμε παγοθραυστικά, τα οποία μάλιστα λειτουργούν ενοικιαζόμενα σε άλλες χώρες, αλλά αυτά είναι τα πλοία του παρελθόντος. Για το Βορρά χρειάζονται 280-300 νέα πλοία, και αυτά πρέπει να κατασκευαστούν γρήγορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου