ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ - Δεν πουλάνε τα δικαιώματα της Εθνικής τα Ταμεία, με την ελπίδα υψηλότερων τιμών


ΔΕΥΤΕΡΑ 3-6-2013

Να κρατήσουν, για τώρα, τα δικαιώματά τους για την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, επιλέγουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ελπίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες, θα μπορέσουν να τα πουλήσουν σε καλύτερες τιμές. Σύμφωνα με πληροφορίες, κανένα από τα ταμεία δεν έχει πουλήσει ακόμα, τα δικαιώματά του.

Και αυτό την ώρα που το δικαίωμα έκλεισε σήμερα στο ΧΑ με νέα πτώση, της τάξης του 33,75%, και διαμορφώνεται πλέον στα 0,53 ευρώ, έναντι 4,5 αρχικής τιμής.

Είναι σαφές ότι η πτώση του δικαιώματος θα φέρει μεγάλες απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία αναγκάζονται, εκ των πραγμάτων, να πουλήσουν τα δικαιώματα στις τρέχουσες τιμές.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα ως προς τους λόγους για τους οποίους απαγορεύτηκε -με εντολή του κράτους, και κατ΄ επέκταση της τρόικας- στα Ταμεία να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής. Για το κράτος, τα Ταμεία θεωρούνται μέρος του Δημοσίου στην περίπτωση αυτή, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αντιμετωπίστηκαν ως ιδιώτες επενδυτές, με αποτέλεσμα τα ομόλογα που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους να "κουρευτούν".

Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα Ταμεία έχουν 15-16 εκατ. δικαιώματα της Εθνικής.

Η διοίκηση της ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ, υπό τον κ. Κώστα Παπαθανασίου, έχει υποβάλει, όπως έχει γράψει το Newmoney, πρόταση, η οποία και έχει εγκριθεί από την πλευρά του Ταμείου, για εξαγορά από την πλευρά της ΑΕΔΑΚ των δικαιωμάτων του ΙΚΑ στην Εθνική, που ανέρχονται, μετά το reverse split της μετοχής σε 3 εκατ. Αντίστοιχα, το ΙΚΑ θα πάρει μερίδια στην ΑΕΔΑΚ με το ρευστό που θα αποκομίσει από την πώληση. Στη συνέχεια, η ΑΕΔΑΚ θα προβεί, ανάλογα με τις δικές της εκτιμήσεις, σε άσκησή τους για συμμετοχή στην αύξηση, είτε πώληση, ανάλογα με τις τιμές που διαμορφώνει το δικαίωμα.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε μια στρατηγική που κατά 50% θα υλοποιούσε πώληση δικαιωμάτων και κατά 50% συμμετοχή στην αύξηση. Όμως, στην παρούσα φάση, φαίνεται ότι η πώληση δικαιωμάτων σημαίνει απλή καταγραφή ζημιών χωρίς δυνατότητα μελλοντικής τους κάλυψης.

Από τη διοίκηση της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Ταμείων, της οποίας προεδρεύει ο κ. Κώστας Παπαθανασίου, γίνονται σκέψεις να επεκταθεί το σχέδιο του ΙΚΑ και σε άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, εφόσον όμως υπάρχει η σχετική ρευστότητα. Για παράδειγμα, το όλο ζήτημα αφορά τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ. Τα Ταμεία που θα πουλήσουν τα δικαιώματα και θα λάβουν μερίδια σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, μπορεί να καταγράψουν προσωρινές ζημιές, θα έχουν, όμως, τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις θέσεις αυτές από την ανάκαμψη των τιμών των μεριδίων στην ΑΕΔΑΚ, εφόσον η επενδυτική στρατηγική της τελευταίας είναι αποτελεσματική. Κάτι το οποίο διαφαίνεται πιθανό εξαιτίας της μακροχρόνιας προοπτικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απόφαση για πώληση των δικαιωμάτων έχουν λάβει ακόμα τα ταμεία ΕΤΑΕ και ΤΑΥΠΕΚΩ, όπως και ο ΕΔΟΕΑΠ. Τα δικαιώματα θα ασκήσουν τα ταμεία ιδιωτικού δικαίου που σχετίζονται με τους εργαζομένους της Εθνικής Τράπεζας. Το δ.σ. του ΟΑΕΕ (του ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών) θα συνεδριάσει αύριο, ώστε να πάρει και επισήμως την απόφασή του, που θα είναι για πώληση των δικαιωμάτων.



ΠΗΓΗ: www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου