ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

ΒΙΑΙΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥΣ ΚΑΙ...ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΠΛΕΟΝΑΖΟΝΤΩΝ!


ΣΑΒΒΑΤΟ 1-6-2013

Την ώρα που καταρτίζεται το νομοσχέδιο για τις 25.000 απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο μέχρι το 2014, το υπουργείο Παιδείας στήνει ολόκληρη «μηχανή» υπολογισμού κενών θέσεων και «πλεονασματικών» εκπαιδευτικών, δείχνοντας την έξοδο σε χιλιάδες καθηγητές. Η αύξηση του διδακτικού ωραρίου και οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολικών μονάδων λειτουργούν σαν «καύσιμα» στην μηχανή απολύσεων που έχει στηθεί..

Με τεχνητό τρόπο το Υπουργείο Παιδείας θέλει να δείξει την έξοδο σε 10000 αναπληρωτές, να μετακινήσει υποχρεωτικά 12000 μόνιμους εκπαιδευτικούς, να απολύσει 5000 εκπαιδευτικούς που δεν «χωράνε» στους νέους σχεδιασμούς και να μειώσει κατά 10000 τις οργανικές θέσεις.

Οι πρόσφατες εξελίξεις ανέδειξαν τον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό κατήφορο της ηγεσίας του Υπ. Παιδείας και της κυβέρνησης. Κυβέρνηση και τρόικα έχουν αποφασίσει να μειώσουν το διδακτικό προσωπικό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από 87.000, που είναι τώρα, σε 67.000 ως τα τέλη του 2015. 


Η αύξηση του διδακτικού ωραρίου, που ήδη ψηφίστηκε, και οι υποχρεωτικές μεταθέσεις χιλιάδων συναδέλφων, που έχουν δρομολογηθεί, πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, προετοιμάζουν το έδαφος για τις απολύσεις 10.000 επιπλέον συναδέλφων (πέραν των χιλιάδων αναπληρωτών που έχουν ήδη απολυθεί).
Η ηγεσία του Υπ. Παιδείας, για να προωθήσει αυτούς τους σχεδιασμούς, έστειλε στις 23-5-2013, με τρίμηνη καθυστέρηση, εγκύκλιο για τον υπολογισμό των κενών και των πλεονασμάτων. Η εγκύκλιος περιλαμβάνει καινοφανείς ρυθμίσεις, που διευκολύνουν την καταγραφή πολύ περισσότερων πλεοναζόντων εκπαιδευτικών από όσους είναι στην πραγματικότητα, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο στην Ανατολική Αττική 700 καθηγητές χάνουν την οργανική τους θέση, ενώ συνολικά στο Λεκανοπέδιο οι απώλειες οργανικών θέσεων υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 5000. Στη Θεσσαλονίκη περίπου 2000 καθηγητές χάνουν την οργανική τους θέση και το ίδιο συμβαίνει με το 25% των καθηγητών που υπηρετούν στον Ν. Ιωαννίνων, με το 20% στη Διεύθυνση Α΄Πειραιά, ενώ σε ορισμένους νομούς, με τα αυθαίρετα κριτήρια που ορίζονται στην εγκύκλιο και καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες σχολείων και ομάδων σχολείων σε κάθε περιοχή ( νησιά, απομακρυσμένες περιοχές κλπ) τα ποσοστά αυτά ξεπερνούν το 30%.



Παραθέτουμε τη σχετική ανακοίνωση των των αιρετών του ΚΥΣΔΕ Γρηγόρη Καλομοίρη και Χρήστου Φιρτινίδη

Είχαμε επισημάνει με το 4ο Ενημερωτικό μας (14-2-2013) την απαράδεκτη καθυστέρηση της ηγεσίας του Υπ. Παιδείας σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό για τις μεταθέσεις, μετατάξεις και αποσπάσεις των εκπαιδευτικών. Ζητούσαμε τότε να αποσταλεί η εγκύκλιος για τον υπολογισμό κενών και πλεονασμάτων με βάση το τότε ισχύον διδακτικό ωράριο. Στο ίδιο ενημερωτικό τονίζαμε ότι η ηγεσία του Υπ. Παιδείας έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο Π.Δ. με βάση το οποίο θα προχωρήσει στις υποχρεωτικές μεταθέσεις αμέσως μετά την ανακοίνωση των γενικών μεταθέσεων.
Στην Ενημέρωση-Καταγγελία που δώσαμε στη δημοσιότητα στις 5-4-2013 αναφερόμασταν στους σχεδιασμούς της ηγεσίας του Υπ. Παιδείας για κατάργηση οργανικών θέσεων, αύξηση του διδακτικού ωραρίου και υποχρεωτικές μεταθέσεις των συναδέλφων. Τονίζαμε, επίσης, ότι «απαιτείται εντός των επόμενων ημερών να καθοριστεί σαφές χρονοδιάγραμμα για όλες τις διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 30-6-2013 από τις υπηρεσίες του Υπ. Παιδείας και το ΚΥΣΔΕ».
Οι πρόσφατες εξελίξεις ανέδειξαν τον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό κατήφορο της ηγεσίας του Υπ. Παιδείας και της κυβέρνησης. Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση που εδώ και μήνες διατυπώσαμε, ότι κυβέρνηση και τρόικα έχουν αποφασίσει να μειώσουν το διδακτικό προσωπικό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από 87.000, που είναι τώρα, σε 67.000 ως τα τέλη του 2015. 
Η αύξηση του διδακτικού ωραρίου, που ήδη ψηφίστηκε, και οι υποχρεωτικές μεταθέσεις χιλιάδων συναδέλφων, που έχουν δρομολογηθεί, πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, προετοιμάζουν το έδαφος για τις απολύσεις 10.000 επιπλέον συναδέλφων (πέραν των χιλιάδων αναπληρωτών που έχουν ήδη απολυθεί).
Η ηγεσία του Υπ. Παιδείας, για να προωθήσει αυτούς τους σχεδιασμούς, έστειλε στις 23-5-2013, με τρίμηνη καθυστέρηση, εγκύκλιο για τον υπολογισμό των κενών και των πλεονασμάτων. Η εγκύκλιος περιλαμβάνει καινοφανείς ρυθμίσεις, που διευκολύνουν την καταγραφή πολύ περισσότερων πλεοναζόντων εκπαιδευτικών από όσους είναι στην πραγματικότητα, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο.
Πιο συγκεκριμένα:
1.    Υπολογίζονται κενά και πλεονάσματα με την ψυχρή λογιστική της διαίρεσης του συνολικού αριθμού των ωρών διδασκαλίας των αντίστοιχων μαθημάτων δια του συνολικού αριθμού ωρών υποχρεωτικού ωραρίου των «οργανικά ανηκόντων καθηγητών» σε κάθε περιοχή μετάθεσης. Με αυτόν τον τρόπο δεν λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των σχολείων και των ομάδων σχολείων σε κάθε περιοχή (μικρά νησιά, απομακρυσμένες περιοχές κλπ) και η πάγια πρακτική της συμπλήρωσης ωραρίου στην Α/θμια εκπαίδευση για πολλές ειδικότητες συναδέλφων. Αποτέλεσμα αυτής της ρύθμισης, σε συνδυασμό με το αυξημένο διδακτικό ωράριο, είναι να δοθούν ελάχιστα κενά προκειμένου να ικανοποιηθούν  αιτήσεις για μετάθεση συναδέλφων και, παράλληλα, διογκωμένα πλεονάσματα, για να οδηγηθούν σε υποχρεωτικές μετακινήσεις χιλιάδες συναδέλφων που θα χαρακτηριστούν «ολικά υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί». Η ηγεσία του Υπ. Παιδείας ισχυρίζεται ότι θα είναι μικρός ο αριθμός των καθηγητών, αλλά οφείλουμε να αγωνιστούμε για να μη βρεθεί κανένας σε αυτή τη θέση.
2.    Η εγκύκλιος 70607/Δ2/23-05-2013 επικαλείται το άρθρο 7 του Ν. 3848/10 το οποίο αναφέρει ότι "για τον προσδιορισμό των κενών θέσεων και των λειτουργικών αναγκών υπολογίζεται η τυχόν 2η ειδικότητα, η δυνατότητα διδασκαλίας με 2η ανάθεση", ενώ για τις οργανικές θέσεις υπολογίζονται μόνο οι πρώτες αναθέσεις μαθημάτων, πράγμα που είναι ασύμβατο.
3.    Η εγκύκλιος 70607/Δ2/23-05-2013 ακυρώνει προηγούμενη εγκύκλιο για τη διδασκαλία των ωρών Project, αφού καταργεί τη συνδιδασκαλία, αφαιρεί την πρώτη ανάθεση από συγκεκριμένες ειδικότητες, ενώ δίνει τη δυνατότητα στις ειδικότητες ΠΕ02, ΠΕ03 και ΠΕ04 για διδασκαλία μόνο σε ένα τμήμα.
4.    Τα κενά και πλεονάσματα δεν θα στηριχτούν στα στοιχεία που στέλνουν τα σχολεία στα ΠΥΣΔΕ (όπως γινόταν μέχρι τώρα), αλλά στα στοιχεία του συστήματος καταγραφής Survey, όπως αυτά καταχωρίζονται και επικαιροποιούνται με ευθύνη των Διευθυντών σχολικών μονάδων και των Διευθυντών Εκπαίδευσης. Αν, μάλιστα, τα ΠΥΣΔΕ εισηγηθούν διαφορετικές προτάσεις πάνω στα κενά-πλεονάσματα από τα προϋπολογισθέντα στο Survey, θα πρέπει να αιτιολογήσουν τις εισηγήσεις τους.  Πρέπει, λοιπόν, τα στοιχεία του Survey να δοθούν στα μέλη των ΠΥΣΔΕ, ώστε να μπορέσουν να ελεγχθούν και να γίνει αντιπαραβολή με τα στοιχεία που έχουν για κάθε σχολείο.
Είναι ενδεικτικό ότι, με βάση την πρόσφατη εγκύκλιο, χαρακτηρίζονται ως υπεράριθμοι πάνω από το 20% των καθηγητών που ανήκουν στη Διεύθυνση Α΄ Πειραιά. Στο νομό Ηλείας, με τα αυθαίρετα κριτήρια που χρησιμοποιεί το Υπ. Παιδείας, φαίνεται να πλεονάζει το 33% των καθηγητών.
Οι αιρετοί εκπρόσωποι του κλάδου στα Υπηρεσιακά Συμβούλια οφείλουμε να αντιπαρατεθούμε σε αυτούς τους σχεδιασμούς και να υπερασπίσουμε το εργασιακό καθεστώς των συναδέλφων με βάση τις θέσεις της ΟΛΜΕ.
Ø    Να επιμείνουμε να καθοριστούν κενά και πλεονάσματα υπολογίζοντας τμήματα με 25 μαθητές κατ’ ανώτατο όριο στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, 20 μαθητές στις κατευθύνσεις, και 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια.
Ø    Να επιμείνουμε ο υπολογισμός κενών-πλεονασμάτων να γίνει με βάση το διδακτικό ωράριο που ισχύει τώρα, με δεδομένο ότι σε διαφορετική περίπτωση οδηγούνται σε υποχρεωτικές μεταθέσεις και απολύσεις χιλιάδες συνάδελφοί μας.
Ø    Να επιμείνουμε, τέλος, να εφαρμοστεί η μέχρι πρότινος διαδικασία υπολογισμού κενών και πλεονασμάτων κατά σχολείο, ομάδα σχολείων και περιοχή μετάθεσης.
Αν αυτές οι προτάσεις μας δεν γίνουν δεκτές, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να νομιμοποιήσουμε με τη δική μας ψήφο αποφάσεις που θα έχουν δραματικές συνέπειες στη ζωή χιλιάδων συναδέλφων μας και των οικογενειών τους.
Το επόμενο βήμα θα είναι πολύ σύντομα, όταν ζητηθεί από τα ΑΠΥΣΔΕ και το ΚΥΣΔΕ, να κατατάξουν στους οριστικούς πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης τους συναδέλφους που θα κριθούν «ολικά υπεράριθμοι». Είναι φανερό ότι οι αιρετοί οφείλουμε και σε αυτή τη διαδικασία να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε για να ακυρώσουμε αυτούς τους σχεδιασμούς, που οδηγούν στην εξαθλίωση και την ανεργία χιλιάδες συναδέλφους.
Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,
Οι πολιτικές σκοπιμότητες της ανάλγητης ηγεσίας του Υπ. Παιδείας έχουν οδηγήσει, ένα σχεδόν μήνα πριν τη λήξη του σχολικού έτους, στο να μη γνωρίζουν δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοι πού θα βρεθούν την επόμενη χρονιά και να μην μπορεί κανείς να τους ενημερώσει για το πότε θα το μάθουν. Με ευθύνη της ηγεσίας του Υπ. Παιδείας η οριστικοποίηση των πινάκων με τα ονόματα των συναδέλφων που θα μετατεθούν σε ΣΜΕΑΕ – ΕΕΕΕΚ – ΚΕΔΔΥ, σε Μουσικά, Καλλιτεχνικά και Διαπολιτισμικά σχολεία, καθώς και όσων εντάσσονται σε ειδικές κατηγορίες μεταθέσεων, θα γίνει από το ΚΥΣΔΕ την Πέμπτη, 30-5-2013.
Αμέσως μετά θα γίνει η επεξεργασία των πινάκων για τις γενικές μεταθέσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν, το νωρίτερο, στις 10 Ιούνη. Μετά τις γενικές μεταθέσεις θα προχωρήσουν οι αμοιβαίες μεταθέσεις, οι μετατάξεις από κλάδο σε κλάδο, οι μετατάξεις από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, οι μετατάξεις σε διοικητικές θέσεις και οι αποσπάσεις συναδέλφων από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ.
Τέλος, οι αιτήσεις παραίτησης συναδέλφων από την υπηρεσία προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν γίνονται όλες δεκτές. Είναι, όμως, απαραίτητο να συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας για να καταργηθεί η διάταξη που περιορίζει το δικαίωμα των εκπαιδευτικών να παραιτούνται από την υπηρεσία για συνταξιοδότηση όποτε οι ίδιοι το επιλέξουν.
Συναδέλφισσες / συνάδελφοι,
Η μαζική και δυναμική παρέμβαση του συνδικαλιστικού μας κινήματος το τελευταίο διάστημα ανέδειξε σημαντικά θετικά στοιχεία.
Η καθολική, σχεδόν, υπερψήφιση της εισήγησης του ΔΣ της ΟΛΜΕ στις συνελεύσεις, όπου συμμετείχαν πάνω από 20.000 μέλη των ΕΛΜΕ, έστειλε σαφές και ηχηρό μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, που οδηγεί σε απολύσεις χιλιάδων μόνιμων και αναπληρωτών καθηγητών, στο κλείσιμο σχολείων, στην υποχρεωτική μετάθεση εκπαιδευτικών και στην πλήρη κατάρρευση του δημόσιου σχολείου.
Είναι, οπωσδήποτε, αρνητική εξέλιξη το ότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις από τη Γ.Σ. των Προέδρων για τη μορφή συνέχισης των αγώνων μας.
Ωστόσο, ο αγώνας δεν έχει ακόμη κριθεί. Οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη. Θα συνεχίσουμε την κοινή δράση για την ανάδειξη των προβλημάτων του δημόσιου σχολείου με τους συλλόγους γονέων, τα συνδικάτα και τους τοπικούς φορείς. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ευρύτερη συσπείρωση των δυνάμεων της εργασίας.  Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να ανατρέψουμε την πολιτική της «σιδερένιας πυγμής», του εκφασισμού της κοινωνίας και της εκτροπής από τη συνταγματική νομιμότητα.
Αυτή την πολιτική και αυτή την κυβέρνηση θα την ανατρέψουμε με ενωτικούς, δυναμικούς αγώνες, με μια ευρύτερη συσπείρωση εργαζομένων, ανέργων, φοιτητών, μαθητών και όλων των στρωμάτων που πλήττονται από αυτές τις πολιτικές.

"ΕΞΠΡΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ"  ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Tίτλοι σπουδών, πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, αποδεικτικά γνώσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, βάσει των οποίων προσελήφθησαν και εξελίχθηκαν βαθμολογικά οι δημόσιοι υπάλληλοι, μπαίνουν στο μικροσκόπιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι είναι πλαστογραφημένα, ο υπάλληλος θα παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο Μανιτάκη, οι αρμόδιες διευθύνεις θα «περάσουν από κόσκινο» τα έγγραφα που διατηρούνται στον προσωπικό φάκελο κάθε υπαλλήλου, με στόχο να εντοπίσουν όσα δικαιολογητικά δεν είναι νομίμως επικυρωμένα

Το κυνήγι των πλαστογράφων δημοσίων υπαλλήλων ξεκινάει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς με εγκύκλιο του αρμόδιου υπουργού Αντ. Μανιτάκη ζητείται απ' όλες τις διευθύνσεις προσωπικού να επικαιροποιήσουν τους φακέλους 622.000 εργαζομένων στο Δημόσιο σε υπουργεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και ΟΤΑ α' και β' βαθμού.

Οι αρμόδιες διευθύνεις θα «περάσουν από κόσκινο» τα έγγραφα που διατηρούνται στον προσωπικό φάκελο κάθε υπαλλήλου, με στόχο να εντοπίσουν όσα δικαιολογητικά δεν είναι νομίμως επικυρωμένα και αφορούν την υπηρεσιακή και μισθοδοτική κατάσταση των εργαζομένων (πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, τίτλοι σπουδών, πιστοποιητικά γλωσσομάθειας και αποδεικτικά γνώσης ηλεκτρονικών υπολογιστών).

Η διαδικασία της «εξπρές αξιολόγησης» γίνεται παράλληλα με την αξιολόγηση των δομών και των Φορέων του Δημοσίου, αλλά και τα νέα περιγράμματα θέσεων, οπότε και αναμένεται να οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα όσοι κριθούν ότι πλεονάζουν ή διαθέτουν λιγότερα προσόντα.

ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΤ-ΔΗΜΟΥΣ-ΕΑΒ-ΕΑΣ-ΕΛΒΟ

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν πλέον και μεγάλοι δημόσιοι φορείς, όπως η ΕΡΤ, ενώ διευρύνονται και οι δεξαμενές των προς αποχώρηση υπαλλήλων μέσω της σκέψης για «ξαφνικό θάνατο» σε δομές που οδηγεί σε αυτόματη κατάργηση των θέσεων εργασίας, καθώς τα χρονικά περιθώρια για τις πρώτες 2.000 απολύσεις έως τον Ιούνιο στενεύουν και ελλοχεύει κίνδυνος για νέα εμπλοκή με την τρόικα..

Όπως διαρρέεται τα σχέδια για κλείσιμο της ΕΡΤ εντάσσονται στην δέσμευση της κυβέρνησης στην τρόικα για αποχώρηση 4.000 υπαλλήλων εντός του 2013 και 15.000 συνολικά εντός του 2014.

Μετά τη δυστοκία και τις καθυστερήσεις που καταγράφηκαν από τα υπουργεία στην υπόδειξη προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συγκεκριμένων φορέων προς κατάργηση, έχει αναλάβει τώρα το Μαξίμου να τρέξει την προσπάθεια καθώς ο αριθμός των επίορκων που θα τεθούν σε οριστική αργία δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τον στόχο των 2.000 αποχωρήσεων.


Στο πλαίσιο αυτό αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και της αναδιάρθρωσης των δομών της ΕΡΤ, ενώ ανάλογη τύχη θα έχουν και άλλες ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου και υπηρεσίες των Δήμων.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για συγχώνευση των αμυντικών εταιρειών του Δημοσίου, έναν τομέα όπου εργάζονται 2.650 υπάλληλοι. Επί της ουσίας πολλοί προσανατολίζονται στην ενοποίηση, διοικητικά τουλάχιστον των ΕΑΣ, της ΕΑΒ και της ΕΛΒΟ, ώστε να υπάρξει μείωση προσωπικού.
Η κίνηση αυτή σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση περισσοτέρων από 1.000 θέσεων καθώς τόσες είναι οι διοικητικές θέσεις στις τρεις ΔΕΚΟ. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στην ΕΑΒ 1.350 άτομα, άλλα 950 στα ΕΑΣ και 350 στην ΕΛΒΟ. Ωστόσο η συγχώνευση των αμυντικών βιομηχανιών δεν είναι η πλέον απλή υπόθεση. Θα χρειαστεί χρόνος και φαίνεται ότι δεν είναι η λύση που χρειάζεται αυτή τη στιγμή.
Ανάλογος είναι και ο αριθμός των υπαλλήλων που υπηρετούν στην ΕΡΤ, για την οποία από χθες κυκλοφορούν σενάρια περί κλεισίματος και επαναλειτουργίας με το ¼ του προσωπικού, δηλαδή 650 άτομα! Αν και επί του παρόντος, τα σχέδια αυτά διαψεύδονται, η αναστάτωση στη δημόσια τηλεόραση είναι μεγάλη καθώς η «ανάγκη» να βρεθεί η δεξαμενή που θα δώσει μερικές εκατοντάδες απολύσεις για τον στόχο του Ιουνίου είναι δεδομένη.

Όσον αφορά τους Δήμους, υπάλληλοι και δημοτική αρχή κάνουν λόγο για μαχαιριά καθώς το προσωπικό σε πολλές περιπτώσεις όχι απλά είναι οριακά επαρκές αλλά και υπάρχουν ελλείψεις. Ωστόσο, πολλά σενάρια κάνουν λόγο για κατάργηση υπηρεσιών ή μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους σε ιδιώτες, κάτι που θα συνοδευτεί με απολύσεις…

Το σενάριο λουκέτου για την ΕΡΤ και επαναλειτουργίας με μόλις 650 άτομα διαψεύδεται από την κυβέρνηση ενώ η γενικότερη συζήτηση περί λουκέτου ή ριζικής αναδιάρθρωσης προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις σχεδόν όλων των κομμάτων. 

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Π.Καλφαγιάννης ανέφερε πως επικοινώνησε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και πως του δήλωσε άγνοια σχετικά με το θέμα.
Και όλα αυτά ενώ ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Γκίκας Μάναλης διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι «δεν ήρθα για να κλείσω την ΕΡΤ».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ


Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ζητούν από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει αμέσως κάθε σκέψη για κατάργηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και αντιθέτως να επεξεργαστεί, σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς του δημοσιογραφικού κόσμου, σχέδια ενίσχυσης της ενημέρωσης ως δημόσιου αγαθού.
"Η λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης παραμένει στο κέντρο του αξιακού συστήματος που διατρέχει την ενημέρωση στην Ευρώπη. Κανένα επιχείρημα, βασισμένο σε πραγματικά ή επινοημένα προβλήματα, δεν παρέχει άλλοθι για ενέργειες που θα πλήξουν ένα δημόσιο αγαθό τέτοιου μεγέθους. Πολύ περισσότερο δεν νομιμοποιούνται να κάνουν κανέναν ανάλογο σχεδιασμό κυβερνήσεις, οι οποίες διαιωνίζουν το προνομιακό καθεστώς αξιοποίησης δημοσίων συχνοτήτων από ιδιώτες με όρους τουλάχιστον νεφελώδεις", σημειώνουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.
Σε αυτό πλαίσιο και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στους περιφερειακούς σταθμούς επισημαίνουν ότι "κάθε σχέδιο κατάργησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ισοδυναμεί με ακύρωση του δικαιώματος των πολιτών για ενημέρωση με τοπικό χαρακτήρα: η ΕΡΤ3 και οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ στη Μακεδονία και τη Θράκη επιτελούν έργο που δεν μπορεί να υποκατασταθεί από οποιοδήποτε άλλο σχήμα, το οποίο δε θα έχει δημόσιο χαρακτήρα".


ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Η δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News», για την ΕΡΤ:

''Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, εδώ και καιρό, υλοποιεί ένα σχέδιο απαξίωσης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ και παράλληλης μετατροπής της σε ένα απόλυτα ελεγχόμενο μέσο χωρίς την παραμικρή ανεξαρτησία στη λειτουργία της.

Αφού προηγουμένως μείωσαν μισθούς, απέλυσαν συμβασιούχους, την ίδια στιγμή που προσελάμβαναν συμβούλους με παχυλούς μισθούς, τώρα φλερτάρουν με την ιδέα του ξαφνικού θανάτου της δημόσιας ΕΡΤ. Πρόκειται για ένα πολιτικό έγκλημα-πρόκληση απέναντι στον έλληνα φορολογούμενο, που πληρώνει για να έχει αντικειμενική, πλουραλιστική και αξιόπιστη ενημέρωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα σταθεί εμπόδιο σε αυτή την πορεία κατάρρευσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ταυτόχρονα θα αγωνισθεί για την αναβάθμισή της ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο ρόλο της''.

Με ανακοίνωση του το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να πάρει επίσημη θέση σχετικά με τα δημοσιεύματα για επικείμενο λουκέτο στην ΕΡΤ.
«Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κλείσιμο της ΕΡΤ και περικοπές στο προσωπικό της. Το ΚΚΕ θα βρεθεί απέναντι σε κάθε τέτοια εξέλιξη, όπως επίσης και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ, που θα πλήξει ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτή και το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση» επισημαίνεται σε σχόλιο του ΚΚΕ.

Η δήλωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων: «Η κυβέρνηση και προσωπικά ο αρμόδιος Υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου, οφείλει να δώσει διευκρινίσεις για το εάν υπάρχει έστω και η παραμικρή σκέψη για λουκέτο της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες απορρίπτουμε κάθε τέτοια προοπτική, κάθε τέτοιο μνημονιακό σχέδιο. Απεναντίας, ζητάμε οποιαδήποτε ενέργεια να αφορά μόνο στην αναβάθμιση των ειδησεογραφικών, ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών της στα πλαίσια του απόλυτου πλουραλισμού».


ΠΗΓΗ: http://iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου