ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ - Η συρρίκνωση της δημόσιας τηλεόρασης αφορά όλο το λαό



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17-5-2013

Συνάντηση με Επιτροπή Εργαζομένων στην ΕΡΤ είχε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό

Η συρρίκνωση και υποβάθμιση της ΕΡΤ, οι επιπτώσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων και στην ποιότητα της ενημέρωσης, ήταν το αντικείμενο της συζήτησης στη χτεσινή συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με Επιτροπή Εργαζομένων στην ΕΡΤ, οι οποίοι αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Η συνάντηση έγινε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.
Ανάμεσα στα ζητήματα που τέθηκαν από τους εργαζόμενους, είναι ότι η ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ οδεύει προς ιδιωτικοποίηση, ο αριθμός του προσωπικού έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, ενώ από το Νοέμβρη του 2012 δεν έχουν καταβληθεί οι αποδοχές που αφορούν σε κυριακάτικα, αργίες, νυχτερινά κ.ά.
Μετά τη συνάντηση, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την εξής δήλωση:
«Ουσιαστικά δεν πρόκειται για διαδικασία ανάπτυξης, εξυγίανσης της ΕΡΤ, έτσι όπως προσπαθούν να το παρουσιάσουν μέσα από διάφορες δηλώσεις περί εξορθολογισμού και άλλων τέτοιων σχετικών, να το περάσουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού ότι τα μέτρα που παίρνονται από την κυβέρνηση, τα σχέδια νόμου που κατατίθενται και όλες αυτές οι δραστηριότητες, αφορούν την εξυγίανση του κρατικού καναλιού, συνολικά της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Πιστεύουμε ότι είναι διαδικασία ξεκάθαρα συρρίκνωσης, είναι διαδικασία υποβάθμισης της ποιότητας της ενημέρωσης, είναι διαδικασία που οδηγεί τους εργαζόμενους σε ακόμα χειρότερες συνθήκες γαλέρας όλους όσοι δουλεύουν στην κρατική τηλεόραση. Είναι διαδικασία που οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση, σε ανάπτυξη τέτοιων δραστηριοτήτων και βέβαια το ΚΚΕ είναι αντίθετο με όλες αυτές τις εξελίξεις.
Αυτό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που υπάρχουν - η συρρίκνωση, δηλαδή, και η προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων. Είτε αυτό αφορά το πέρασμα στο ΤΑΙΠΕΔ όλων των ακινήτων της ΕΡΤ, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να δοθούν στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο. Είτε αφορά τις μεικτές παραγωγές, όπου εκεί με έναν περίεργο τρόπο ουσιαστικά δίνονται χρήματα, χρηματοδοτούνται ιδιώτες για να κάνουν παραγωγές τις οποίες δουλεύουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Είτε έχουμε αυτές τις μεγάλες επιπτώσεις στα εργασιακά δικαιώματα των ίδιων των εργαζομένων στην ΕΡΤ με μειώσεις μισθών, με μειώσεις επιδομάτων, με αλλαγές σε εργασιακές σχέσεις κ.λπ.
Αποτέλεσμα; Η υποβάθμιση της ίδιας της ποιότητας της ενημέρωσης, που είναι το πρώτιστο καθήκον της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης, γιατί απευθύνεται πλατιά στο λαό, απευθύνεται στη νεολαία και, βέβαια, επιδρά σημαντικά στις συνειδήσεις των ίδιων των εργαζομένων, της ίδιας της νεολαίας, όχι μόνο με τα πολιτικά ενημερωτικά προγράμματα, αλλά και με τα πολιτιστικά, τα ντοκιμαντέρ, όλα αυτά που γίνονται. Οταν, λοιπόν, συρρικνώνεις το προσωπικό, όταν διώχνεις, για παράδειγμα, και δεν ανανεώνεις συμβάσεις στους συμβασιούχους, όπως πρόσφατα έγινε, όταν το προσωπικό της ΕΡΤ, οι δημοσιογράφοι κυρίως αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό, συρρικνώνεται - έχει μειωθεί στο μισό το δημοσιογραφικό προσωπικό - τότε είναι φανερό ότι οδηγούμαστε σε μια τέτοια πορεία.
Να σημάνει καμπανάκι
Πρέπει να σημάνει καμπανάκι. Δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, τους δημοσιογράφους και το άλλο προσωπικό. Αφορά όλο τον ελληνικό λαό, αφορά το εργατικό - λαϊκό κίνημα, αφορά τους μαζικούς φορείς των εργαζομένων και της νεολαίας. Αυτός ο συναγερμός πρέπει να εκφραστεί με μαζική συμπαράσταση προς τους απεργούς δημοσιογράφους της ΕΡΤ, προς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ που αγωνίζονται αυτή τη στιγμή, βεβαίως σε συντονισμό και κοινή δράση με το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα, γιατί τέτοια προβλήματα αντιμετωπίζουν όλες οι κατηγορίες εργαζομένων και ευρύτερα τα λαϊκά στρώματα.
Το ΚΚΕ εκφράζει και μέσα από αυτή τη συνάντηση που είχαμε, την ολόπλευρη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των απεργών, των εργαζομένων στην κρατική ραδιοτηλεόραση σε όλη τη χώρα, όχι μόνο στους εργαζόμενους στο ραδιομέγαρο. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό και με την προβολή των αιτημάτων και με τη δράση μας στο κίνημα, με κινητοποιήσεις εργαζομένων, για τη συμπαράσταση σε αυτόν το δίκαιο αγώνα. Ηδη ετοιμάζουμε Ερώτηση στη Βουλή γύρω από όλα αυτά τα προβλήματα».

ΠΗΓΗ: http://www1.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου