ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ - Προαπαιτούμενο για τη δόση η εκποίηση της ΔΕΗ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  17-5-2013

Για τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ ενημέρωσε χτες την αρμόδια επιτροπή της Βουλής
Η ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αποτελεί προϋπόθεση για να πάρει η Ελλάδα το δεύτερο μισό της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ. Αυτό προέκυψε από όσα είπε χθες στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας κατά την ενημέρωση που έκανε για τις εξελίξεις στην ΟΝΕ και το τελευταίο Γιούρογκρουπ.
Συγκεκριμένα, ανάφερε ότι το πρώτο μέρος της δόσης ύψους 4,2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί τις επόμενες μέρες, ενώ η δόση των 3,3 δισ. τον Ιούνη θα δοθεί με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει η «απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά». Κατά τον υπουργό, «ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έξοδο της χώρας από την κρίση».
Μιλώντας γενικότερα για την Ευρωζώνη είπε ότι είναι απαραίτητη η «εμβάθυνση της ΟΝΕ», η οποία όπως ανέφερε είναι χτισμένη πάνω σε «λανθασμένη αρχιτεκτονική». Αυτό που χρειάζεται, ισχυρίστηκε, είναι να προκύψει μια ΟΝΕ με πλήρη οικονομική ένωση των χωρών και έχουν αρχίσει κάποια βήματα «εμβάθυνσης», όπως η πρόβλεψη για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, η οικονομική διακυβέρνηση, ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών.
Στην παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι οι αποφάσεις του τελευταίου Γιούρογκρουπ σηματοδοτούν την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης της τρικομματικής κυβέρνησης, όπως προκύπτει, μεταξύ άλλων, και από την παραδοχή του υπουργού για τη ξεπούλημα της ΔΕΗ, ως προϋπόθεση για τη νέα δόση του δανείου ή την ανακοίνωση της Κομισιόν για  πρόσθετα μέτρα 8 δισ. ευρώ τη διετία 2015 - 2016.
Σχολιάζοντας την ευφορία του Γ. Στουρνάρα για την ελληνική οικονομία τόνισε αυτή έρχεται σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στο σύνολο της Ευρωζώνης, όπου ακόμα και χώρες του πυρήνα της όπως η Γαλλία ή η Ολλανδία βρίσκονται ήδη σε συνθήκες κρίσης. Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι οι εξελίξεις δείχνουν πως η Ευρωζώνη κινείται σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση με την πορεία ενοποίησής της και αυτό δεν έχει να κάνει με το μείγμα της πολιτικής που ακολουθείται, αλλά αποτελεί στοιχείο του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου