ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Κινητικότητα ενόψει εξελίξεων στα ενεργειακά


 ΠΕΜΠΤΗ 2-5-2013

Το Αζερμπαϊτζάν ενδέχεται να επισκεφτεί τις επόμενες μέρες ο Αντ. Σαμαράς, προκειμένου να αποσπάσει τη συναίνεση της αζέρικης κυβέρνησης για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω του αγωγού ΤΑΡ (ΤΑΠ). Την επίσκεψη του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στο Αζερμπαϊτζάν στις 29 και 30 Απρίλη για επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Η υλοποίηση της τριμερούς διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας - Ιταλίας - Αλβανίας για την κατασκευή του TAP, εξαρτάται από τον αγωγό που θα επιλέξουν τον Ιούνη η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν και οι πολυεθνικές που ελέγχουν το αζέρικο κοίτασμα «Σαχ Ντενίζ 2» για τη μεταφορά του αερίου προς την κεντρική Ευρώπη. Ανταγωνιστής του ΤΑΡ είναι ο «West Nabucco», που δεν περνάει από την Ελλάδα, καθώς ακολουθεί τη διαδρομή Αζερμπαϊτζάν - Τουρκία - Βουλγαρία - Ρουμανία - Ουγγαρία - Αυστρία.
Με δεδομένους τους ανταγωνισμούς που οξύνονται για τους δρόμους της Ενέργειας και την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αναβαθμίσει την ντόπια αστική τάξη στην ενεργειακή σκακιέρα, ο υπουργός Εξωτερικών επιδίωξε να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού πριν την οριστική επιλογή του αγωγού που θα μεταφέρει το αέριο από το «Σαχ Ντενίζ» στην Ευρώπη. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες και με δεδομένο ότι ο Αντ. Σαμαράς θα επισκεφτεί την Κίνα από 14 μέχρι 18 Μάη, πιθανά να βρεθεί στο Αζερμπαϊτζάν είτε πριν είτε κατά την επιστροφή του από το Πεκίνο.
Οι Αζέροι θέλουν ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ
Τα ενεργειακά, οι ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ (έχει καταθέσει προσφορά η αζέρικη κρατική εταιρεία SOCAR) αλλά και οι επενδύσεις μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων των δυο χωρών, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο Δ. Αβραμόπουλος με τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ, τον πρωθυπουργό Αρτούρ Ραζινταντέχ και τον υπουργό Εξωτερικών Ελμάρ Μαμαντιάροφ.
Μετά τις συναντήσεις, ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν χαρακτήρισε «τεράστια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε» τη συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα της Ενέργειας. Έσπευσε ωστόσο να συνδέσει την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ με το ενδιαφέρον της εταιρείας SOCAR για την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ, καθώς στις 10 Μάη λήγει η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.
Όπως δήλωσε, «τα κυριότερα αντικείμενα των συζητήσεών μας είναι το πετρέλαιο και το αέριο. Τώρα θα συζητήσουμε την ανάπτυξη μιας πιο συγκεκριμένης συνεργασίας στον τομέα του αερίου (...) Σχετικά με την έναρξη της υποβολής προσφορών για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, γνωρίζετε ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν συμμετέχει στο διαγωνισμό. Επιπλέον, υπάρχουν ευκαιρίες για διάφορα είδη επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, των ενεργειακών εγκαταστάσεων». Θυμίζουμε ότι οι υποδομές των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ θα χρησιμοποιηθούν από την κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ για τη μεταφορά του αερίου.
Ο Αζέρος υπουργός πρότεινε «να δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο θα συμπεριληφθεί η Ενέργεια καθώς και άλλοι τομείς», με δεδομένο όπως είπε ότι κατά τον τελευταίο χρόνο ο «όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ των δυο χωρών σχεδόν τετραπλασιάστηκε και πλησιάζει το ένα δισ. δολάρια και το μεγαλύτερο μέρος αυτού προήλθε από τον ενεργειακό τομέα».
Προσκλητήριο σε επιχειρηματίες
Από την πλευρά του, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι οι συνομιλίες «επικεντρώθηκαν στο έργο ΤΑΡ» και ότι «δεν είμαστε οι μόνοι που υποστηρίζουμε αυτό το έργο. Άλλες χώρες στην περιοχή έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν, κάτι που σημαίνει ότι το έργο αυτό καθίσταται πιο ανταγωνιστικό». Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον έχει ήδη εκφράσει η Κροατία και η Ρουμανία.
Κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι η κατασκευή του αγωγού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από το αν θα συμπεριληφθεί στα χρηματοδοτούμενα έργα της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αξιωματούχοι του Αζερμπαϊτζάν ζήτησαν τη στήριξη της Ελλάδας «για τη βελτίωση των σχέσεών τους με την ΕΕ», ενόψει και της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.
Ο Δ. Αβραμόπουλος χαιρέτισε «τη συμμετοχή της SOCAR στη διαδικασία αποκρατικοποίησης ΔΕΣΦΑ», σημείωσε ότι «επιβεβαιώνει τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται στην Ελλάδα» και κάλεσε «επιχειρηματίες και επενδυτές του Αζερμπαϊτζάν να ανταποκριθούν στις προσκλήσεις» της ελληνικής κυβέρνησης για εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις ένα διμερές ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας με τη συμμετοχή υπουργείων που καλύπτουν τομείς κοινού ενδιαφέροντος στην ενέργεια, τον τουρισμό, το εμπόριο, τον πολιτισμό. Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο Δ. Αβραμόπουλος, η αεροπορική εταιρεία «Aegean Airlines» τον επόμενο μήνα θα εγκαινιάσει απευθείας πτήσεις από την Αθήνα στο Μπακού.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου