ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Δασοπυρόσβεση με... ευχολόγια στο «βωμό» της έλευσης των... 17.000.000 τουριστών


ΣΑΒΒΑΤΟ 18-5-2013
Τα πυροσβεστικά οχήματα έχουν να αλλάξουν λάστιχα από το... 2007. Τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα είναι «γερασμένα» και «καταπονημένα». Τα ιδιόκτητα εναέρια μέσα είναι καθηλωμένα. Όμως η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός «στοχεύουν» για ακόμη μία φορά στο... φιλότιμο του Έλληνα, οικονομικά εξαθλιωμένου, πυροσβέστη, ενόψει του επικίνδυνου φετινούκαλοκαιριού.Χαρακτηριστικό ήταν το σχετικό σημείο της ομιλίας του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, στον πρώτο σταθμό μιας σειράς προγραμματισμένων επισκέψεων, στην εκλογική του περιφέρεια την Κέρκυρα, με αντικείμενο τη δασοπυρόσβεση, την ασφάλεια και τη διαβίωση των Ρομά. «Καταλαβαίνετε ότι δύο πράγματα θα ήταν τραγικά: Το ένα πράγμα που θα ήταν τραγικό είναι τη στιγμή που έχουμε μία τόσο καλή χρονιά, η χώρα να οδηγηθεί στην ανάγκη να εκκενώνει ξενοδοχεία και τουριστικές περιοχές εξαιτίας μεγάλων πυρκαγιών. Η αρνητική δημοσιότητα που θα έχει κάτι τέτοιο θα είναι καταλυτική για τις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης της χώρας» είπε ο κ. Δένδιας δίνοντας το στίγμα μία ακόμη πυροσβεστικής υπέρβασης.
Παρά τη «γύμνια» του πυροσβεστικού σώματος, το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης είναι η «εικόνα» της χώρας προς τα έξω, προκειμένου οι τουρίστες που θα έρθουν φέτος, να αποτελέσουν τους «κράχτες» για ακόμη περισσότερους επισκέπτες την επόμενη χρονιά. Ο κ. Δένδιας ανακήρυξε σε εθνικό θέμα αυτή την προσπάθεια, σύμφωνα με την εντολή που έλαβε από τον πρωθυπουργό. Ο αρμόδιος υπουργός επεσήμανε πως πρέπει να «μπορούμε να προβλέψουμε και να αντιμετωπίσουμε τα έκτακτα. Να είμαστε επαρκείς στην αντιμετώπιση και της αρνητικής συγκυρίας». Το δεύτερο μέρος της σύσκεψης αφορούσε την ασφάλεια στις τουριστικές περιοχές της χώρας. «Συντονίζουμε λοιπόν όλους τους φορείς ώστε τα φαινόμενα αυτά τα οποία ταλαιπωρούν τους ξένους επισκέπτες να αντιμετωπιστούν. Μικροκλοπές, ηχορυπάνσεις, προβλήματα, προσπαθούμε στο βαθμό που μπορούμε, με τα περιορισμένα οικονομικά μέσα και με τις δυσκολίες που έχουμε, να τα αντιμετωπίσουμε και να παράσχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.
Σε προηγούμενες συσκέψεις ο κ. Υπουργός είχε επισημάνει τα σοβαρά προβλήματα πυρόσβεσης, ομολογώντας δημόσια ότι «έχουμε τεράστιο πρόβλημα υλικού». Ο κ. Δένδιας είχε επιβεβαιώσει ότι κυρίως ο στόλος των αεροσκαφών είναι γερασμένος και ένα μεγάλο μέρος του, όλο και συχνότερα, μένει καθηλωμένο στο έδαφος. Τόνισε ότι δεν... υπάρχουν χρήματα, και είναι αναγκαία η αναζήτησή τους για την αγορά καινούργιων αεροπλάνων και καινούργιου υλικού. Η έλλειψη εναερίων μέσων και νέου εξοπλισμού για ακόμη μία χρονιά θα επιχειρηθεί να αναπληρωθεί με την... καλύτερη οργάνωση. Σε μια άλλη θαραλλέα ομολογία του, ο αρμόδιος υπουργός, είπε: «Το υλικό μας είναι σε μια κατάσταση που κινδυνεύουμε να μας προδώσει». Ο κ. Δένδιας θέλοντας να «απεμπολίσει» το σύνολο της ευθύνης πυρόσβεσης, από το Πυροσβεστικό Σώμα, υποστήριξε ότι «δεν είναι μόνο θέμα των επαγγελματιών πυροσβεστών, μονίμων υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος και των αεροσκαφών». Κάτι αντίστοιχο είχε επισημάνει και πέρσι, «διαπιστώνοντας» την κακή κατάσταση του Πυροσβεστικού Σώματος από πλευράς υποδομής. Τα κονδύλια του Πυροσβεστικού Σώματος «περικόπηκαν» κατά 106.048.801 ευρώ (335.856.699 ευρώ το 2013 έναντι 441.914.500 ευρώ το 2012). Η μόνη εκκρεμότητα, που φαίνεται πως έχει, κλείσει, είναι το κονδύλι των 18.500.000 ευρώ που θα δοθεί στους ΟΤΑ για αποψιλώσεις. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ήδη εκριθεί και αναμένεται να δοθεί στους δήμους για την ενίσχυση του τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, και όχι στα μέσα του καλοκαιριού, όπως συνέβη το 2012.
Να σημειώσουμε ότι με αύξηση 61,6% στις καμένες εκτάσεις, όταν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το 2012 ήταν μειωμένες κατά 3,5% συγκριτικά με το 2011, "έκλεισε" η περσινή αντιπυρική περίοδος. Έτσι μετά το 2000 και το 2007, όταν τα στρέμματα που αποτεφρώθηκαν έφτασαν τα 2.623.933,4 και τα 1.599.850,5 αντίστοιχα, το περσινό καλοκαίρι κατέκτησε τη θέση της τρίτης χειρότερης χρονιάς.
Για άλλη μία χρονιά η αντιπυρική ετοιμότητα εξαρτάται από το φιλότιμο των Ελλήνων πυροσβεστών και τη «βοήθεια του Θεού» και του... καιρού. Ωστόσο οι σχετικές προβλέψεις κάνουν λόγο για «πύρινο» καλοκαίρι, εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων του χειμώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου