ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Έως το τέλος Ιούνιου η ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας


Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013

Εως το τελος Ιουνίου όσοι χρωστούν στο Δημόσιο θα μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση εφόσον αποδείξουν ότι μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις τους, έχουν υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις και δεν χρωστούν τιποτα το 2013.Η οφειλή θα καταβληθεί σε τουλάχιστον 48 δόσεις, ωστόσο το επιτόκιο θα διπλασιάζεται σε περίπτωση που καθυστερήσει η πληρωμή μίας δόσης. Στη ρύθμιση δεν μπορούν να υπαχθούν όσοι χρωστούν το 2013. Πιο ήπιο γίνεται και το καθεστώς υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές το πρώτο τρίμηνο έφτασαν τα 2,1 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 860 εκατ. σε ένα μήνα. Το ποσό αυτό οι φορολογούμενοι μπορούν να το αποπληρώσουν από 2 έως 12 δόσεις. Οι δόσεις ενδέχεται να φτάσουν στις 24 υπό προϋποθέσεις.

Η ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας αφορά οφειλές έως 31/12/2012, ανάλογα το ύψος του χρέους καταβάλλεται σε τουλάχιστον 48 δόσεις, με απαλλαγή προσαυξήσεων από 25% έως 50%, για όσους είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι. Το επιτόκιο από 8,75% ανεβαίνει στο 15% αν καθυστερήσει η πληρωμή μίας δόσης.

Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα για απεριόριστες δόσεις για οφειλές όπου αποδεικνύεται αδυναμία πληρωμής αλλά χωρίς απαλλαγή των προσαυξήσεων.

Ωστόσο οι ρυθμίσεις για χρέη προς την εφορία δεν εξασφαλίζουν προστασία από τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Όπως τονίζεται στο πολυνομοσχέδιο ακόμα και αν ο φορολογούμενος είναι συνεπής στην καταβολή των δόσεων, το δημόσιο μπορεί να επιβάλλει κατασχέσεις. Αυτό δεν ισχύσει στην περίπτωση της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία όπου προβλέπεται αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης εφόσον πληρωθεί η πρώτη δόση.

Πιο ήπιο γίνεται και το καθεστώς υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ. Ο υπόχρεος μπορεί να πληρώσει 10 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό είτε εφάπαξ είτε σε δύο δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης και η δεύτερη εντός του επομένου μηνός προσαυξημένη κατά 2%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τρίμηνο του 2013 το 24% των υπόχρεων δεν υπέβαλλε δήλωση ΦΠΑ στην Εφορία, κάτι που βεβαίως σημαίνει ότι δεν καταβάλλει και τον φόρο.

Παράλληλα, διαγράφονται οφειλές που δημιουργήθηκαν έως το 1993 και είναι κάτω από 200 ευρώ εφόσον δεν υφίστανται άλλες βασικές οφειλές του ίδιου προσώπου.
  • Πηγή: ΝΕΤ
  • Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου