ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Το ευρώ χάνει το καθεστώς του αποθεματικού νομίσματος. Το ρούβλι μπορεί να το αναπληρώσει

 ΣΑΒΒΑΤΟ 6-4-2013


доллар рубль евро валюта деньги купюры
Φωτογραφία: ΡΙΑ-Νόβοστι

Το ευρώ χάνει τη θέση του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν μειώσει το μερίδιο των αποθεμάτων τους σε ευρώ κατά 45 δισ. ευρώ, που ισοδυναμεί με το 6%. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία για το περασμένο έτος έχει δημοσιεύσει το ΔΝΤ.

 Ως εναλλακτική λύση για το ευρώ, εκτός από το δολάριο ΗΠΑ, οι εμπειρογνώμονες συχνά αναφέρουν το ρούβλι. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, το ρωσικό νόμισμα έχει πιθανότητες να γίνει αποθεματικό μόνο στις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ).
Οι αναπτυσσόμενες χώρες σήμερα σε δολάριο έχουν περίπου το 62% των αποταμιεύσεων, ενώ σε ευρώ – μόλις το 24%. Για την ευρωπαϊκή νομισματική μονάδα αυτός είναι ο χαμηλότερος δείκτης των τελευταίων 10 χρόνων. Οι χώρες μεταφέρουν τα αποθέματά τους σε ιαπωνικό γιεν, στερλίνα της Μεγάλης Βρετανίας και δολάριο της Αυστραλίας. Αυτό τον κατάλογο μπορεί να συμπληρώσει το ρούβλι, είναι πεπεισμένοι πολλοί εμπειρογνώμονες.
Οι ρωσικές Αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι το ρούβλι μπορεί να γίνει αποθεματικό νόμισμα, ιδιαίτερα στο μετασοβιετικό χώρο. Γι΄αυτό το σκοπό το ρούβλι πρέπει να γίνει μια από τις βασικές μονάδες συναλλαγών μεταξύ των χωρών της περιοχής. Σ΄αυτό τον τομέα η Ρωσία έχει σοβαρές επιτυχίες, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της Τελωνιακής Ενωσης. Π.χ., το 90% της αξίας των εισαγωγών από τη Λευκορωσία πληρώνεται σε ρωσικά ρούβλια, ενώ των εξαγωγών από τη Ρωσία στη Λευκορωσία – το 40%. Για να περάσουν ταχύτερα οι χώρες της ΚΑΚ στις συναλλαγές σε ρούβλια, πρέπει να χρησιμοποιηθεί το πλεονέκτημα του ρωσικού τραπεζικού συστήματος, θεωρεί η οικονομική αναλυτής Οξάνα Οσιπόφσκαγια:
- Υπάρχει δυνατότητα σταδιακής μετατροπής του ρουβλιού σε αποθεματικό νόμισμα μέσω των τραπεζικών πληρωμών, διότι το τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας είναι αρκετά σταθερό. Γι΄αυτό είναι δυνατή η ενεργοποίηση των πράξεων σε ρούβλι. Ενδιαφέρον για δανειοδότηση πιθανότατα υπάρχει, λόγω του ότι οι εξωτερικές πηγές σήμερα σε όλες τις χώρες έχουν περιοριστεί, μεταξύ άλλων και στο μετασοβιετικό χώρο. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα στις χώρες της ΚΑΚ θα μπορούσε να χρησιμοποιεί το ρούβλι ως εξωτερικό πιστωτικό εργαλείο.
Η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας ασκεί άμεση επίδραση στην ταχύτητα με την οποία το ρούβλι θα γίνει περιφερειακό αποθεματικό νόμισμα. Οι ρωσικές Αρχές ήδη έχουν πετύχει πολύ σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας. Όμως, όσο κι αν προσπαθούν οι Αρχές, η οικονομία της Ρωσίας και η δημοτικότητα του ρουβλιού στους λογαριασμούς μεταξύ των χωρών της ΚΑΚ σχετίζονται αδιάρρηκτα με την κατάσταση στον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Ακολουθεί η άποψη του εμπειρογνώμονα του ρωσικού Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας Γιάκοβ Μίρκιν:
- Η οικονομική δυναμική στη Ρωσία σε τεράστιο βαθμό εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η δυναμική της παραγωγής και η ζήτηση πρώτων υλών στην ευρωζώνη. Το ποσοστό των εμπορικών συναλλαγών της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στον συνολικό όγκο των εμπορικών συναλλαγών είναι της τάξης του 50%, δηλαδή περισσότερο, από το ποσοστό με τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Λευκορωσία και το Καζαχστάν άρχισαν να κρατούν ρούβλια στα αποθέματά τους σε ξένο συνάλλαγμα εδώ και πολύ καιρό. Όμως ο αριθμός των χωρών, που σκοπεύουν να αντικαταστήσουν με ρωσικό νόμισμα ένα μέρος των αποθεμάτων τους, αυξάνεται. Ενδιαφέρον για το ρούβλι ως αποθεματικό νόμισμα έχουν εκφράσει η Ουκρανία και η Τουρκία.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  ΑΠΟ: http://greek.ruvr.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου