ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ - Ενισχύονται τα αντιδραστικά χαρακτηριστικά τους



Παπαγεωργίου Βασίλης
Οσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, τόσο πιο άγρια γίνεται η επίθεση ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα για την ένταση της εκμετάλλευσης και τη διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε όλα τα κράτη μέλη της. Οι εργατικές - λαϊκές αντιδράσεις που πληθαίνουν στην ΕΕ - αν και αναντίστοιχες με το μέγεθος της επίθεσης - αποτελούν πηγή ανησυχίας για το κεφάλαιο και το αστικό πολιτικό σύστημα.
Γι' αυτό πλουτοκρατία - ΕΕ - αστικές κυβερνήσεις, τα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου επιταχύνουν τις διαδικασίες στην ΕΕ για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος και την ένταση της καταστολής, επιδιώκοντας τη χειραγώγηση των λαϊκών συνειδήσεων, το χτύπημα του εργατικού κινήματος.
Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η έκθεση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μ. Γιαννάκου, σχετικά με τον Κανονισμό για την αναμόρφωση του καθεστώτος των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, που υπερψηφίστηκε στις 15/4/2013, στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, από τους πολιτικούς εκπροσώπους των μονοπωλίων - Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθερους - ενώ μαζί τους, στη βασική πολιτική κατεύθυνση, συμπαρατάσσονται και οι οπορτουνιστές του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), μέλος του οποίου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου ενισχύει περισσότερο τον αντιδραστικό - αντιλαϊκό χαρακτήρα των ευρωκομμάτων και γενικότερα της ΕΕ. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντικαθιστά τον προηγούμενο Κανονισμό 2004/2003 για το καθεστώς των ευρωκομμάτων με νέο, πολύ πιο αντιδραστικό, που επιβάλλει ακόμη πιο ολοκληρωτική εξάρτηση των κομμάτων αυτών από την ΕΕ.
Τα βασικότερα νέα αντιδραστικά στοιχεία του καινούργιου Κανονισμού είναι:
  • Δημιουργεί ενιαίο νομικό καθεστώς για τα ευρωκόμματα. Ετσι, Ευρωπαϊκά Πολιτικά Κόμματα είναι μόνο τα κόμματα που αναγνωρίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και γράφονται σε ειδικό Μητρώο του. Απαραίτητος όρος για την αναγνώριση είναι να «σέβονται στο πρόγραμμά τους και με τη δράση τους τις αρχές» της ιμπεριαλιστικής διακρατικής ένωσης του κεφαλαίου της ΕΕ, ενώ προστίθεται και ο όρος να υποβάλλουν προς έγκριση στο Ευρωκοινοβούλιο εκτός από το πρόγραμμα και το καταστατικό τους, για να ελέγχεται εάν οι κανόνες εσωκομματικής λειτουργίας τους είναι σύμφωνοι με τις προδιαγραφές που δέχεται η ΕΕ.
  • Επιτρέπεται η συμμετοχή στα ευρωκόμματα και φυσικών προσώπων. Είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν κάθε χρόνο στο Ευρωκοινοβούλιο εκτός από το πρόγραμμα και το καταστατικό τους, πλήρη λίστα των μελών τους (κομμάτων και φυσικών προσώπων).
  • Κάθε χρόνο το Ευρωκοινοβούλιο ελέγχει εάν τα ευρωκόμματα συμμορφώνονται με τους όρους της ΕΕ και την πολιτική τους. Εάν διαπιστώσει ότι δεν παίζουν το ρόλο που τους έχει αναθέσει, μπορεί ανά πάσα στιγμή να διαγράψει από το Μητρώο του κάποιο Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα.
  • Χρηματοδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά από τον ευρωενωσιακό προϋπολογισμό, καθώς απαγορεύεται να έχουν χρηματοδότηση από δικούς τους πόρους πάνω από το 40% του ετήσιου προϋπολογισμού τους! Είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν στο Ευρωκοινοβούλιο λίστα με τα ονόματα όλων όσοι προσφέρουν οικονομική εισφορά πάνω από 1.000 ευρώ. Επιβάλλεται ακόμη πιο ασφυκτικός έλεγχος των οικονομικών των ευρωκομμάτων.
  • Επιβάλλονται κυρώσεις στα ευρωκόμματα από το Ευρωκοινοβούλιο, εάν αυτά δεν συμμορφώνονται με τις «αρχές και τις αξίες της ΕΕ» ή εάν παραβιάζουν τους όρους της χρηματοδότησής τους από τον ευρωενωσιακό προϋπολογισμό.
Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου διαμορφώνει σε ακόμη αντιδραστικότερη κατεύθυνση τον προτεινόμενο Κανονισμό. Το ενιαίο νομικό καθεστώς των ευρωκομμάτων γίνεται ειδικό καθεστώς που ισχύει μόνο για αυτά τα κόμματα και υπακούει μόνο στο ευρωενωσιακό δίκαιο. Οι όποιες νομικές διατάξεις των εθνικών νομοθεσιών για τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν ισχύ για τα ευρωκόμματα.
Τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να επιβάλλουν και νομοθετικά ότι ως «ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα» εμφανίζονται μόνο αυτά που έχουν αναγνωριστεί από την ΕΕ, είναι γραμμένα στο μητρώο της και κανένα άλλο κόμμα. Δικαίωμα να ζητάει τη διαγραφή ενός ευρωκόμματος από το μητρώο και την επιβολή κυρώσεων έχει εκτός από το Ευρωκοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο.
Ο έλεγχος εάν τα ευρωκόμματα συμμορφώνονται με τις αξίες και τις αρχές της ευρωένωσης του κεφαλαίου είναι διαρκής και κάθε κόμμα που κρίνεται ότι δεν υπηρετεί πιστά το αστικό πολιτικό σύστημα, αποπέμπεται και διαγράφεται ανά πάσα στιγμή. Το πρόγραμμα, το καταστατικό τους και οι εσωτερικές διαδικασίες τους πρέπει να είναι διαμορφωμένα με ομοιογενή τρόπο σε όλα τα ευρωκόμματα.
Τα ευρωκόμματα μπορούν να συμμετέχουν και να χρηματοδοτούν όχι μόνο προεκλογικές εκστρατείες στις ευρωεκλογές, αλλά και «δημοψηφίσματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος» στα κράτη μέλη. Στη βασική πολιτική τους δραστηριότητα περιλαμβάνεται και η ανάδειξη υποψηφίων για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων ευρωενωσιακών πολιτικών θέσεων (π.χ. Επιτρόπων της ΕΕ).
Τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα είναι σε απόλυτο βαθμό εξάρτημα της ΕΕ. Η αναγνώρισή τους εξαρτάται από την αποδοχή του προγράμματος και του καταστατικού τους από την ΕΕ. Με το ενιαίο νομικό καθεστώς και την οργανωτική σύγκλιση, η ΕΕ επιδιώκει να δημιουργήσει ομοιογενή δομή, τρόπο λειτουργίας και δράσης των ευρωκομμάτων αστικών και οπορτουνιστικών, ώστε να υπηρετούν αποτελεσματικότερα την αστική πολιτική.
Ανοίγει έτσι το κουτί της Πανδώρας, με οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις σε βάρος των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, που θα αποτελέσουν προπομπό για αντίστοιχες κυρώσεις και στα κόμματα σε εθνικό επίπεδο. Οι μηχανισμοί και τα όργανα της ΕΕ, το κεφάλαιο, οι αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αναπαλαίωσης - αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και στα κράτη μέλη της.
Επιστρατεύουν το σύνολο των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου και του οπορτουνισμού για να ενσωματώσουν λαϊκές εκρήξεις, να μεγαλώσουν την ικανότητα, την ετοιμότητα και την προσαρμοστικότητα του ευρωενωσιακού και εθνικού αστικού πολιτικού συστήματος στη χειραγώγηση λαϊκών συνειδήσεων.
Η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να μην ξεγελαστούν από τις επιχειρήσεις αναπαλαίωσης και μασκαρέματος του αστικού πολιτικού συστήματος. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ίδια η ζωή και η πείρα των εργαζομένων κάνουν επιτακτική την ανάγκη να στεριώσει στους τόπους δουλειάς και κατοικίας η Λαϊκή Συμμαχία, να δυναμώσει αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική πάλη της εργατικής τάξης με τα καταπιεζόμενα λαϊκά στρώματα. Για να εμποδίσει τα χειρότερα που φέρνουν η ΕΕ και η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, με τη στήριξη των κομμάτων του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου.
Στην επιχείρηση αυτή ιδιαίτερο ρόλο παίζουν τόσο το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) και τα εθνικά οπορτουνιστικά κόμματα - μέλη του, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, όσο και άλλα οπορτουνιστικά σχήματα που πλειοδοτούν σε «μεταβατικά μέτωπα πάλης», σε «αντιμνημονιακή» και «αντι-τροϊκανή» ρητορική, περί εξόδου από το ευρώ κλπ, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και διάφορα νεόκοπα σχήματα, όπως το «σχέδιο Β» του Αλαβάνου.
Στήνουν ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση εργατικών - λαϊκών δυνάμεων, ενσωματώνουν λαϊκές αντιστάσεις στα πλαίσια της αστικής διαχείρισης, σε κυβερνήσεις «αριστερές» ή «αντιμνημονιακές», ώστε να απορροφήσουν τους κραδασμούς της λαϊκής οργής, να κρύψουν και να εξωραΐσουν το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα και την ΕΕ, τη διακρατική λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων.
Η ενίσχυση του ΚΚΕ αποτελεί προϋπόθεση για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, την ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, το δυνάμωμα της Λαϊκής Συμμαχίας για την ανατροπή των μονοπωλίων, την κατάκτηση της Λαϊκής Εξουσίας και την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, που θα λυτρώσει τη χώρα από τα δεσμά της λυκοσυμαχίας της ΕΕ, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος και θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για τη λαϊκή ευημερία.

Του
Γιώργου ΤΟΥΣΣΑ*
* Ο Γ. Τούσσας είναι μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου