ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Στις βιτρίνες το πρώτο ελληνικό smartphone


24-3-2013
Εχει λειτουργικό σύστημα Android με ενσωματωμένο οδηγό πλοήγησης και συνδυάζει τεχνολογίες αναγνώρισης φωνής και τεχνητής νοημοσύνης
Στις βιτρίνες το πρώτο ελληνικό smartphone
Το project για το πρώτο ελληνικό κινητό άρχισε τον Απρίλιο του 2011 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2012 και όλες οι εφαρμογές που λειτουργούν μέσα στη συσκευή είναι της MLS



 Εδώ και περίπου μία εβδομάδα το πρώτο ελληνικό έξυπνο κινητό τηλέφωνο (smartphone) βρίσκεται στις βιτρίνες των καταστημάτων.
Πρόκειται για το MLS iQ Talk, το οποίο κατασκεύασε η MLS Πληροφορική, η πολύ γνωστή εισηγμένη βορειοελλαδική εταιρεία που κατέχει σημαντικό μερίδιο αγοράς στον τομέα της πλοήγησης και των GPS. Η συσκευή αυτή συνδυάζει τεχνολογίες αναγνώρισης φωνής (Talk) και τεχνητής νοημοσύνης (iQ) τις οποίες η εταιρεία αναπτύσσει εδώ και χρόνια.
«Στην απόφαση αυτή, να βγάλουμε δηλαδή ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο Android», αναφέρει στο «Βήμα» ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Παναγιώτης Χριστοδουλίδης, «καταλήξαμε ύστερα από έρευνες δύο ετών σε επίπεδο τεχνολογίας. Ακόμη λάβαμε σοβαρά υπόψη μας την ωρίμανση των τεχνολογιών και κυρίως του λειτουργικού συστήματος Android, αλλά και τις τάσεις στην τηλεπικοινωνιακή αγορά και κυρίως τη διείσδυση των έξυπνων κινητών συσκευών. Η υλοποίηση του πρώτου ελληνικού smartphone ενισχύθηκε ακόμη και από το γεγονός ότι στην εταιρεία είμαστε "ανήσυχα πνεύματα" και συνεχώς αναζητούμε την καινοτομία. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και με την καινοτόμο τεχνολογία της πλοήγησης με αναγνώριση φωνής που η MLS λανσάρισε το 2008».
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, το project για το πρώτο ελληνικό κινητό άρχισε τον Απρίλιο του 2011 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2012. Ολες οι εφαρμογές που λειτουργούν μέσα στη συσκευή είναι της MLS και η παραγωγή του γίνεται στην Κίνα.
«Αν και ακόμη είναι νωρίς να κάνουμε προβλέψεις για την πορεία του MLS iQ smart, καθώς δεν υπάρχουν σχετικά νούμερα», αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης, «από την αγορά φαίνεται η τάση ότι το προϊόν έχει τύχει ευρείας αποδοχής αλλά και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον. Υπάρχει αισιοδοξία για την πορεία του».
Σε ό,τι αφορά τη διαφοροποίησή του από τον ανταγωνισμό, το συγκεκριμένο έξυπνο κινητό ενσωματώνει την καινοτομία να καταλαβαίνει και να μιλάει ελληνικά για τις λειτουργίες κλήσης, αποστολής e-mail και SMS. Ακόμη, η τιμή του, των 249,90 ευρώ, θεωρείται αρκετά ανταγωνιστική από την εταιρεία, καθώς πρόκειται για τιμή «βιτρίνας». Οπως είναι ευνόητο, η αγορά του σε συνδυασμό με κάποιο «πακέτο» κινητής το κάνει ακόμη φθηνότερο στην κατηγορία των smartphones.
Το MLS iQTalk είναι smartphone με λειτουργικό σύστημα Android που, όπως προαναφέρθηκε, καταλαβαίνει και μιλάει την ελληνική γλώσσα. Παράλληλα, έχει ενσωματωμένο τον πιο προηγμένο οδηγό πλοήγησης MLS Destinator Talk&Drive, που κάνει τον προσανατολισμό πολύ πιο εύκολο, αφού σε συνέχεια φωνητικής εντολής δίνει τις κατευθύνσεις για να βρεθεί ο χρήστης στη διεύθυνση της επιλογής του.
Διαθέτει οθόνη υψηλής ευκρίνειας 4,3'', ανάλυση 800 Χ 480, επεξεργαστή 650 MHz, κάμερα 5 MP με φλας και auto-focus, μπροστινή κάμερα για βιντεοκλήσεις, μνήμη 512 ΜΒ και κάρτα μνήμης MicroSD 4GB.
Η συνδεσιμότητα του MLS iQTalk επιτυγχάνεται μέσω 3G, WiFi, Bluetooth 2.1 και microUSB. Ζυγίζει 140 γραμμάρια μαζί με την αποσπώμενη μπαταρία των 1.500 mAh. Σημειώνεται ότι η εταιρεία διαθέτει για τη συσκευή αλλά και για το λογισμικό κέντρα τεχνητής υποστήριξης, τα οποία λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου