ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΙΚΑ - Επαναφέρει τα επαγγελματικά ταμεία


9-3-2013
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www1.rizospastis.gr

Τη δημιουργία και επέκταση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης επαναφέρει ο διοικητής του ΙΚΑ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Ρ. Σπυρόπουλος με προχτεσινή απάντησή του σε σχετικό δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας. Αν και διοικητής του μεγαλύτερου δημόσιου ασφαλιστικού Οργανισμού της χώρας, ο Ρ. Σπυρόπουλος δεν κρύβει τις προτιμήσεις του για τη στήριξη σε μια μορφή ιδιωτικής ασφάλισης που αντικαθιστά τη δημόσια σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων που κόπτονται γι' αυτή.
Στην ανακοίνωσή του ο διοικητής του ΙΚΑ εκφράζει την απορία του «γιατί τελικά είμαστε σχεδόν η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που όχι μόνο δεν προχωρά στη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων στο δημόσιο διάλογο...» και ότι ο θεσμός των επαγγελματικών ταμείων «δυστυχώς παραμένει ουσιαστικά ανενεργός».
Γι' αυτό προτείνει πέραν της κύριας σύνταξης που θα αποδίδεται από έναν Εθνικό Φορέα Συντάξεων (σύμφωνα με τον νόμο 3863/2010) να δοθεί η δυνατότητα για «δημιουργία εναλλακτικών (προσωπικών) επιλογών θεμελίωσης επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων μέσων επαγγελματικών ταμείων για παροχή: Πρόσθετων τμημάτων σύνταξης, πρόσθετων υπηρεσιών υγείας και άλλων παροχών». Βέβαια οι λεγόμενες πρόσθετες εισφορές μπορεί να μην προκύψουν ποτέ, το σίγουρο όμως είναι ότι οι εργαζόμενοι σε μια τέτοια περίπτωση θα υποχρεωθούν να καταβάλουν πρόσθετες εισφορές.
Σημειώνεται οτι η δημιουργία Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) προβλέπεται από το νόμο 3029 του 2002 που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Τα ΤΕΑ ιδρύονται ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και χρηματοδοτούνται από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, δηλαδή ουσιαστικά από τους εργαζόμενους. Μπορούν να ιδρυθούν ανά επιχείρηση, ανά κλάδο, ή κλάδους εργαζομένων και απαιτούνται τουλάχιστον 100 άτομα. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα ΤΕΑ είναι φορείς συγκεκριμένων εισφορών και όχι παροχών. Δηλαδή, σε αντίθεση με τη δημόσια ασφάλιση, (κάτι που δεν ισχύει πλέον για τον κλάδο της επικούρισης στο νέο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) το μέλος του ΤΕΑ δε γνωρίζει, ούτε κανείς εγγυάται τι θα πάρει όταν συνταξιοδοτηθεί. Για κάθε εργαζόμενο υπάρχει ατομικός λογαριασμός και βασίζεται στην κεφαλαιοποίηση των εισφορών του καθενός. Ετσι μεταξύ τω μελών δεν υπάρχει καμιά αλληλεγγύη.
Στην πρότασή του ο διοικητής του ΙΚΑ δεν αναφέρει τίποτα για τα επικουρικά ταμεία και την επικουρική σύνταξη και αυτό όχι τυχαία αφού δεν κρύβει ότι τελικός στόχος είναι η μετατροπή των επικουρικών σε αμιγώς επαγγελματικά.
Πίσω απ' όλα αυτά και τέτοιες προτάσεις, κρύβεται η δεδηλωμένη και πάγια επιδίωξη αστικών κυβερνήσεων αλλά και Ευρωπαϊκής Ενωσης, να υποκαταστήσουν τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση με σχήματα και φορείς της ιδιωτικής ασφάλισης, να περικόψουν τις δημόσιες συντάξεις, να μειώσουν δραστικά την κρατική χρηματοδότηση και να παραδώσουν όλο και μεγαλύτερο μέρος από τις συντάξεις και τις υπηρεσίες Υγείας στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου και τα αποθεματικά των Ταμείων στις τράπεζες, τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης και στα χρηματιστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου