ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

ΡΩΣΙΑ : Ολογραφικός ανιχνευτής ελαττωμάτων


Σ. Καλιάκιν
24.03.2013, 09:00
Институт общей физики лаборатория лазер исследования
Φωτογραφία: ΡΙΑ-Νόβοστι

Ρώσοι επιστήμονες από το Σνεζίσνκ, μιας πόλης των πυρηνικών φυσικών στα νότια Ουράλια, κατάφεραν να μετατρέψουν την αυταπάτη σε πραγματικότητα. Έχουν αναπτύξει μια μοναδική συσκευή – τον ολογραφικό σαρωτή. Με τη βοήθεια της ακτίνας λέιζερ ελέγχει το οποιοδήποτε αντικείμενο, όπως για παράδειγμα ένα αεροσκάφος, για αντοχή.

Η ουσία του συστήματος είναι απλή: το λέιζερ σαρώνει την εικόνα, ενώ η ψηφιακή συσκευή μεταδίδει με τη μέγιστη ακρίβεια τα στοιχεία στον υπολογιστή. Μόλις κάποιος αγγίξει τη δοκιμαστική πλάκα, όλες οι αλλαγές που συμβαίνουν μέσα σε αυτή αμέσως εμφανίζονται στην οθόνη.
Στη θέση της πλάκας μπορεί να βρεθεί το οποιοδήποτε αντικείμενο. Το λέιζερ θα σαρώσει όπως ένα μικροσκοπικό σωματίδιο μεγέθους μερικών μικρονίων, έτσι και μια σφαίρα με διάμετρο μερικών μέτρων. Και όλα αυτά έγινα δυνατά χάρη στο καταπληκτικό οπτικό φαινόμενο της ολογραφίας, λέει ο δημιουργός της εφεύρεσης Βλαντίμιρ Γκαπόνοφ:
Κάποτε οι πειραματιστές παρατήρησαν ότι το αντικείμενο που ολογραφείται γεμίζει με λωρίδες, και δεν μπορούσαν να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Προσπαθούσαν να απαλλαγούν από αυτές. Όμως μετά άρχισαν να μελετούν τη φύση αυτού του φαινομένου.
Διαπιστώθηκε ότι οι λωρίδες διατηρούν πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες μέσα τους. Η συσκευή μπορεί να ανιχνεύσει ελαττώματα κατά την κατασκευή κτιρίων, γεφυρών, μπορεί να ελέγξει την αντοχή των εξαρτημάτων σε αυτοκίνητα, αεροσκάφη και πυραύλους. Και το κάνει γρήγορα και χωρίς επιπρόσθετες δαπάνες, λέει ο Αλεξάντρ Εμελιάνοφ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας:
Κατά τις δοκιμές ιπτάμενων σκαφών, για παράδειγμα ενός αεροπλάνου, κολλούν πάνω του έναν μεγάλο αριθμό αισθητήρων, το φορτώνουν με διάφορες συσκευές μέτρησης. Παράλληλα καταναλώνονται τεράστιες ποσότητες ενέργειας, χρησιμοποιείται μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό. Ενώ αυτή η μέθοδος, δηλαδή του ολογραφικού συστήματος μέτρησης, επιτρέπει χωρίς να υπάρχει επαφή την μέτρηση όλων των παραμορφώσεων, και μάλιστα σε δυναμική κατάσταση.
Για να υπάρχει ακρίβεια οι επιστήμονες προσομοιώνουν τη φόρτωση στην οποία μπορεί να υπόκειται το αντικείμενο στην πραγματικότητα. Το ζεσταίνουν, το παγώνουν, το πιέζουν, το χτυπούν, το φυσούν. Στη συνέχεια πραγματοποιείται η ανάλυση των δεδομένων, η οποία θα υποδείξει τον αδύνατο κρίκο. Σήμερα οι δημιουργοί της μοναδικής συσκευής τελειοποιούν τον ολογραφικό σαρωτή, και σύντομα ξεκινούν την παραγωγή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου