ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ 80% ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΕ !



Ηχηρό χαστούκι για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις ακολουθούμενες πολιτικές λιτότητας αποτελούν τα ευρήματα του Ευρωβαρομέτρου για το 2012, το οποίο ήλθε στην δημοσιότητα πριν λίγες ημέρες και αφορά στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στους θεσμούς και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απόρριψη της πολιτικής της λιτότητας δεν αντικατοπτρίζεται μόνο στα εκλογικά αποτελέσματα χωρών όπως η Ιταλία και η Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την ΕΕ. Το ευρωβαρόμετρο δείχνει την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ΕΕ όχι μόνο στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αλλά και στις χώρες του Βορρά. Η δυσαρέσκεια και η αποδοκιμασία των Ελλήνων προς την ΕΕ, στο πρόσωπο της οποίας αναγνωρίζουν την επιβολή των βάρβαρων πολιτικών λιτότητας, έχει εκτοξευθεί στα ύψη, καθώς εκεί όπου το 63% δήλωνε το 2007 ότι εμπιστεύεται την ΕΕ σήμερα το 81% να δηλώνει ότι δεν την εμπιστεύεται. Την παραπάνω στάση αποδοκιμασίας, με εξαίρεση την Μάλτα και την Εσθονία, κρατά η πλειονότητα των πολιτών στις Ευρωπαϊκές χώρες, εκφράζοντας έτσι την δυσπιστία για τις πολιτικές που αποφασίζονται στις Βρυξέλλες.
Ειδικά για την Ελλάδα, σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης αποτελεί η απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο η χώρα μας συμμετέχει ισότιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (η φωνή της Ελλάδας μετράει στην ΕΕ;) και κατά πόσο η ΕΕ ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών (η άποψη μου μετράει στην ΕΕ;). Στο πρώτο ερώτημα, τα 2/3 των Ελλήνων (67%) δηλώνει ότι η φωνή της χώρας μας δεν μετράει στην ΕΕ, ενώ στο δεύτερο ερώτημα  το 75% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η άποψη του δεν μετράει στην ΕΕ.
Στο σύνολο των ερωτηθέντων, στις ερωτήσεις εάν τους αρέσει η σημερινή ΕΕ, εάν η Ευρώπη ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους και εάν η οικονομική πολιτική που ακολουθείται είναι η σωστή, οι Ευρωπαίοι απαντούν αρνητικά σε όλες. «Αυτό που δείχνουν οι απαντήσεις είναι η τεράστια ενόχληση των πολιτών από τη λιτότητα», δήλωσαν διπλωματικές πηγές στην ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς. Μετά την Ελλάδα, οι χώρες όπου οι πολίτες σημείωσαν τη μεγαλύτερη μεταστροφή και από την εμπιστοσύνη προς τις Βρυξέλλες εκφράζουν δυσπιστία είναι η Ισπανία, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία, αλλά από κοντά ακολουθούν και πιο φίλα προσκείμενες προς την ΕΕ χώρες  όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία και η Ολλανδία. Συνεπώς, η δυσαρέσκεια πλέον αποτελεί πανευρωπαϊκό φαινόμενο.

ΠΗΓΗ: http://iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου