ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Τα οφέλη του καρότου στην υγεία

26 Φεβρουαρίου 2013

Γράφει: Βαρδάκα Καλλιόπη, Διαιτολόγος Διατροφολόγος


Στον αμφβληστροειδή χιτώνα, τον ειδικό ιστό που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού, βρίσκονται χημικές ουσίες ευαίσθητες στο φως, που μεταβιβάζουν ό,τι βλέπουμε στον εγκέφαλο. Αυτές οι χημικές ενώσες περιέχουν ρετινόλη ή βιταμίνη Α. Ενώ όμως μπορούμε να προσλάβουμε και από το κρέας, η περισσότερη ποσότητα βιταμίνης Α που μπορεί να προσληφθεί από τη διατροφή μας βρίσκεται στα φρούτα και λαχανικά υπό μορφή του β-καροτενίου. Αυτό απαντάται ιδιαίτερα σε καρότα και άλλα τρόφιμα κυρίως πορτοκαλί χρώματος όπως π.χ στις γλυκοπατάτες, στα βερύκοκα, τα πεπόνια και στις ντομάτες. Έλλειψη βιταμίνης Α μας κάνει πιο επιρρεπείς σε προβλήματα μακρινής και κοντινής όρασης, σε γλαύκωμα, σε μολύνσεις των ματιών, σε νυκτοτύφλωση και σε υδάτωση ή σε μάτια με κνησμό.

Άμυνα κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού
Τα καρότα περιέχουν βιταμίνη C και φυλλικό οξύ, ένα συνδυασμό που τα καθιστά ισχυρή διατροφική ασπίδα κατά των λοιμώνξεων του αναπνευστικού, από το κοινό κρυολόγημα έως το άσθμα- τακτική θεραπεία με χυμό καρότου κάνει την αναπνοή ευκολότερη για τους ασθματικούς, δικαιώνοντας την αρχαία πρακτική των Ελλήνων να δίνουν καρότα στα άλογα για να βελτιώνουν την αναπνευστική τους ικανότητα. Ο συνδυασμός αυτός καταπολεμά, επίσης την περιοδοντίτιδα (κατά την οποία υπάρχει τυπικά ανεπάρκεια αυτών των δύο βιταμινών) και ακόμα τις γενετικές ανωμαλίες, που πυροδοτούνται από ανεπάρκεια φυλλικού οξέος. Ο φώσφορος στα φύλλα του καρότου (τα οποία μπορούν στη μαγειρική να αντικαταστήσουν τον μαϊντανό) αποτελεί καλή πηγή ενέργειας για το νευρικό σύστημα.
Τα καρότα αποτελούν πλούσια πηγή σιδήρου (η βιταμίνη C και ο σίδηρος στα καρότα συνεργάζονται, καθιστώντας το ένα το άλλο). Ο χυμός καρότων είναι, επίσης πολύ πλούσια πηγή εύκολα απορροφούμενου καλίου και σημαντικών πεπτικών ενζύμων.

Φάρμακο κατά της αρθρίτιδας
Είναι γεγονός ότι τα καρότα μπορούν ακόμη και να απελευθερώσουν τη λίμπιντό σας, αφού περιέχουν μια ουσία που μοιάζει με οιστρογόνο, η οποία διεγείρει την ερωτική διάθεση. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν τα θεωρούσαν τυχαία αφροδισιακά. Ο χυμός και η σούπα καρότου είναι επίσης τα καλύτερα φάρμακα σε περίπτωση διάρροιας, γιατί αντίθετα με τα αναψυκτικά ή τα ενεργειακά αθλητικά ροφήματα ή το νερό, παρέχουν στον οργανισμό σας ισορροπημένες ποσότητες νατρίου και καλίου, δύο σημαντικών μεταβολικών ηλεκτρολυτών. Αυτός είναι ένας λόγος που ο χυμός καρότου, σε συνδυασμό με το χυμό αντιδιού, θεωρείται αποτελεσματικό φάρμακο για τη θεραπεία της αρθρήτιδας, μιας διαταραχής κατά την οποία τα μέταλλα αυτά υπάρχουν σε πολύ μικές ποσότητες. 

Οι ίνες των καρότων και η δράση τους
Μελέτες δείχνουν ότι η πηκτάση, που περιέχεται στα καρότα, καταπολεμά τα υψηλά ποσοστά λίπους στο αίμα, υγιείς εθελοντές που κατανάλωναν δύο μέτρια μείωση της χοληστερόλης του αίματος κατά 11%. Η πηκτάση στα καρότα συνδέεται με τα χολικά οξέα, εμποδίζοντας το σχηματισμό χοληστερόλης στο ήπαρ, αλλά επίσης δρα και ως διογκωτικός παράγοντας, καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα και τις αιμορροίδες.
Οι ίνες του καρότου, οι οποίες απορροφούν 30 φορές το βάρος τους σε νερό, λειτουργούν ως ένα ασφαλές κατασταλτικό της όρεξης, ικανοποιώντας την πείνα με λίγες θερμίδες (ένα καρότο περιέχει περίπου 42 θερμίδες). Υπάρχουν ακόμα μελέτες που αποδεικνύουν ότι ο θόρυβος που κάνουμε όταν μασάμε τραγανά καρότα μειώνει το στρες.
Τα καρότα δεν περιέχουν τα κορεσμένα λίπη που υπάρχουν σε άλλες τορφές, πλούσιες σε βιταμίνη Α, όπως το συκώτι, ο κρόκος του αβγού και το βούτυρο. Τέλος η κατανάλωση καρότων πριν από την ηλιοθεραπεία λέγεται ότι προλαμβάνει τα ηλιακά εγκαύματα.

ΠΗΓΗ: http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου