ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Στημένες αναθέσεις έργων - ντου της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε μεγάλες εργοληπτικές οργανώσεις


Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013 10:18
Ανέλαβε δράση η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στημένες αναθέσεις έργων, με ανορθόδοξες συμπράξεις εταιρειών, που χρησιμοποιούν μεθόδους κατάθεσης προσφορών με προσυνεννοημένες εκπτώσεις, διερευνά η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Του Αργύρη Δεμερτζή από την «Ελευθεροτυπία»

Τέσσερις μεγάλες εργολαβίες σιδηροδρομικών έργων βρίσκονται στην υπό διερεύνηση λίστα. Κλιμάκιο της ανεξάρτητης αρχής έκανε χθες έφοδο στα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα των δύο μεγαλύτερων εργοληπτικών οργανώσεων της χώρας -του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ανώτατης Τάξης (ΣΤΕΑΤ), στην οδό Πινδάρου 4, και του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), στην οδό Φειδίου 14-, αναζητώντας στοιχεία και τεκμήρια για παραβιάσεις του δικαίου του ανταγωνισμού στις αναθέσεις των δημοσίων έργων.

Λίστα με δέκα έργα

Ασφαλείς πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή και παρεμβαίνει αυτεπαγγέλτως, έχει στα χέρια της λίστα με τουλάχιστον δέκα μεγάλα έργα, για τα οποία ψάχνει εάν έχουν ακολουθηθεί εναρμονισμένες πρακτικές και ανορθόδοξες συμπράξεις μεταξύ εργολάβων.

Ο έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού εξ αντικειμένου στρέφεται προς τις πιο μεγάλες και γνωστές ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες που συμμετέχουν στα υπό διερεύνηση έργα.

Στη λίστα της ανεξάρτητης αρχής περιλαμβάνονται σε περίοπτη θέση τέσσερις μεγάλες εργολαβίες της ΕΡΓΟΣΕ σιδηροδρομικών έργων του βόρειου άξονα Πελοποννήσου, στο τμήμα Κορίνθου-Πατρών.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα έργα σηράγγων και δικτύου στα τμήματα Αιγίου και Πλατάνου, τα οποία σε δύο ξεχωριστές δημοπρασίες ανατέθηκαν με εκπτώσεις της τάξης του 16% σε κοινοπραξία των εταιρειών Ακτωρ ΑΤΕ (του ομίλου Μπόμπολα, Καλλιτσάντση), ΤΕΡΝΑ ΑΕ (του ομίλου Περιστέρη, Κάμπα) και J&Ρ ΑΒΑΞ ΑΕ (του ομίλου Παρασκευαΐδη, Ιωάννου). Τα δύο αυτά έργα έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Επίσης, περιλαμβάνονται στη λίστα δύο ακόμη σιδηροδρομικά έργα, στις θέσεις Μελίσσι και Κάτω Ροδοδάφνη (με τους κωδικούς 510 και 511 αντίστοιχα), τα οποία ανατέθηκαν την περίοδο 2008-2009 στη Μηχανική ΑΕ. Οι δύο αυτές εργολαβίες είναι υλοποιημένες σε μικρά ποσοστά. Η ανάδοχος εταιρεία του ομίλου Εμφιετζόγλου κηρύχθηκε προσφάτως έκπτωτη από τη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, προκειμένου τα δύο αυτά έργα να επαναδημοπρατηθούν.

Η σήραγγα Τυμφρηστού

Η περιβόητη σήραγγα Τυμφρηστού, που ενώνει τη Λαμία με το Καρπενήσι, περιλαμβάνεται επίσης στη λίστα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έπειτα από πόρισμα των τεχνικών υπηρεσιών της που διαπίστωνε θέματα στατικότητας στο έργο, δημοπράτησε τη συντήρηση και λειτουργία της σήραγγας για 30 μήνες, με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ.

Η ανάθεση του έργου έγινε τον Δεκέμβριο, με έκπτωση περίπου 10%, ξεσηκώνοντας σάλο αντιδράσεων για «χρυσοφόρο συμβόλαιο».

Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης εργολαβίες οδικών έργων της Εγνατίας και των κάθετων αξόνων της.

Το κλιμάκιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού πληροφορούμαστε ότι άνοιξε χθες τα ηλεκτρονικά, αλλά και τα συμβατικά αρχεία των ΣΤΕΑΤ και ΣΑΤΕ.

Έγινε έλεγχος σε δικαιολογητικά που χορηγούν οι σύνδεσμοι στις εταιρείες-μέλη τους για συμμετοχή σε δημοπρασίες και άλλα σχετικά έγγραφα και σημειώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου