ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:  http://www.newsbomb.gr

Τα δάνεια που δίνει η Τουρκική τράπεζα σε Δωδ/σα και Θράκη
Σημαντική ενίσχυση εμφανίζουν οι ελληνοτουρκικές εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ έχει αυξηθεί και ο όγκος του διμερούς εμπορίου μετά το 2000 (από 978,2 εκατ. δολάρια το 2000, σε 4 δισ. δολάρια, το 2011.
Τα παραπάνω στοιχεία διαβίβασε -μεταξύ άλλων- στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, προς απάντηση ερώτησης του κ. Τέρενς Κουίκ για τα δάνεια που δίνει η «Ziraat Bank» σε Θράκη και Δωδεκάνησα.
Ειδικότερα, ο κ. Κούρκουλας επισημαίνει ότι έχει αναπτυχθεί η ελληνική επενδυτική δραστηριότητα στην τουρκική αγορά η οποία, σήμερα, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα έξι δισ. δολάρια και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων.
Οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης αυτής της τράπεζας «Ziraat Bank», περιορίζονται σε 22 εκατ. ευρώ και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, όπως διαβάζουμε στο Verena.gr.
Πέραν αυτών, ο υφυπουργός αναφέρει: «Οι υφιστάμενοι εποπτικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, όπως για παράδειγμα ο έλεγχος που ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδος στις αλλοδαπές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, συνιστούν τις θεσμικές δικλείδες ασφαλείας που παρέχουν τα εχέγγυα για τη σύννομη και διαφανή λειτουργία των διαφόρων ξένων επενδύσεων» και προσθέτει πως «η επιδίωξη της συνεργασίας και της εμβάθυνσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με τις γειτονικές μας χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, αποτελεί πολιτική επιλογή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων».
Γενικότερα, όπως αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών, η ελληνική κυβέρνηση αποδύεται σε μια προσπάθεια προσέλκυσης επωφελών για την ανάπτυξη της χώρας επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αυτονόητο ότι οι ξένες επενδύσεις δεν μπορεί παρά να είναι ευπρόσδεκτες, στο βαθμό, βεβαίως, που πληρούν αντικειμενικά οικονομικά δεδομένα και κριτήρια, συμβάλλουν στη συνολική ανάπτυξη, πραγματοποιούνται με απόλυτο σεβασμό στη νομιμότητα και στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
Ο κ. Κούρκουλας διαβεβαιώνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί, καταγράφει και αξιολογεί όλες τις εξελίξεις που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιότητας του και, έχοντας πλήρη εικόνα για την πραγματική κατάσταση στην περιοχή της Θράκης και των Δωδεκανήσων, προβαίνει στις ενδεδειγμένες ενέργειες, όποτε αυτό κρίνεται σκόπιμο, με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα και όχι τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης, εγχώριας ή αλλοδαπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου