ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Αγορά ακινήτων με "δώρο" την άδεια παραμονής


Τι ισχύει σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία...
 
Αγορά ακινήτων με δώρο την άδεια παραμονής
Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να νομοθετηθεί η παροχή πενταετούς άδειας παραμονής σε πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι έχουν βίζα και αγοράζουν ακίνητο αξίας άνω των 300.000 ευρώ.
Το ίδιο μέτρο εφαρμόσθηκε με επιτυχία στην Ιρλανδία - όπου το «δώρο» της άδειας παραμονής συνοδεύει την αγορά ακινήτου άνω των 500.000 ευρώ.

Στη συνέχεια εφαρμόσθηκε στην Πορτογαλία, όπου η άδεια παραμονής παρέχεται στον αγοραστή ακινήτου άνω των 400.000 ευρώ. Ακολούθησε η Ουγγαρία, που κατέβασε τον πήχυ: Στα 250.000 ευρώ προσφέρεται ακίνητο και άδεια παραμονής. Τελευταία ήταν η Ισπανία, η οποία έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Επτακόσιες χιλιάδες με 1.100.000 είναι τα σπίτια που έχουν μείνει απούλητα στην ιβηρική χώρα, ενώ άλλα 400.000 βγήκαν στην αγορά λόγω κατασχέσεων- αυτή είναι η αγορά ακινήτων στην Ισπανία, στη χώρα όπου η κρίση ξεκίνησε ακριβώς εξαιτίας της «φούσκας» των ακινήτων.

Σήμερα, η κυβέρνηση Ραχόι προσπαθώντας να ξεφορτωθεί το βάρος των ακινήτων και για να διεισδύσει στη ρωσική και την κινεζική αγορά, προσφέρει μια άδεια παραμονής μαζί με τον τίτλο της κυριότητας, εφόσον η τιμή του ακινήτου είναι κατ΄ελάχιστον 160.000 ευρώ.

Ωστόσο, τα ισπανικά ΜΜΕ σημειώνουν πως είναι άγνωστο ακόμη αν ο νέος νόμος θα προβλέπει ότι η άδεια παραχωρείται και στον/στη σύζυγο, καθώς και στο ανήλικο παιδί, ενώ είναι βέβαιο πως με τη ρύθμιση αυτή, ο/η δικαιούχος θα αποκτά ταυτόχρονα δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στον χώρο Σένγκεν. Κίνητρο για τη θέσπιση του συγκεκριμένου μέτρου, ήταν εξάλλου η αύξηση που σημείωσε στην Ισπανία το αγοραστικό ενδιαφέρον των Ρώσων (8%) και των Κινέζων (4%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου